Müller Cecília: 69 esetben mutatták ki itthon a brit mutáns vírust

2021. február 12. 13:11 | Tóth Bianka

Az országos tiszti főorvos aggasztónak nevezte, hogy az új fertőzöttek száma enyhén növekvő tendenciát mutat Magyarországon. Hozzátette, hogy ebben nagy szerepe lehet az új mutáns vírusoknak.

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy már 69 esetben mutatták ki Magyarországon a koronavírus brit, mutáns változatát. Akik ezzel fertőződtek meg, azok jelentős része nem utazott, vagyis a vírus közösségi terjedésnek indult. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy ezért is van nagy jelentősége a védőoltási kampánynak. Addig kell megakadályozni a vírus terjedését, amíg a mutáns vírus nincs jelen nagy számban.

Tegnap elkezdődött a 60 év alatti krónikus betegségben szenvedők oltása. Egy nap alatt 16000 fő kapta meg az AstraZeneca első adagját, az oltásuk a következő héten is folytatódik majd. Emellett azokban az idősotthonokban, ahol korábban nem történt meg az oltás például a nagyszámú megbetegedések miatt, most pótolni fogják.

Müller Cecília türelemre int mindenkit, mint mondta, mindenki kap védőoltást, aki regisztrált. Azt kéri, hogy mindenki éljen a lehetőséggel, valamint az se ijedjen meg, akit még nem hívtak védőoltásra, hiszen a vakcina mennyiségétől és az oltás helyétől függően változhat, hogy melyik csoport mikor kerül sorra.

A Szputnyik V egy új vakcina, amellyel ma kezdenek oltani 4 budapesti kórház oltópontján. Ebből 2800 adag oltására van lehetőség. A koronavirus.gov.hu illetve a vakcinainfo.gov.hu oldalon elérhetőek a különböző oltóanyagok lakossági tájékoztatói. Müller Cecília arra kéri a lakosságot, hogy itt tájékozódjanak, ugyanakkor kérdéseikkel a háziorvosokat is kereshetik.

A tisztifőorvos az új oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, hogy a Szputnyik V alkalmazási előiratában volt egy rész, ami azt mondja, hogy bizonyos megbetegedésekkel rendelkezőknek csak kellő óvatossággal lehet azt beadni. Magyarországon úgy döntöttek, hogy ezekben az esetekben nem adják be a vakcinákat. Azonban életkor szerint nincs korlát, 18 év felett bárki megkaphatja. Bizonyos csoportokban azért nem tudnak állást foglalni, mert nem történt meg kellő számban a vizsgálat. Amint ez rendelkezésre áll, változhat a felhasználása is. 

– A friss járványügyi adatok azt mutatják, hogy még sok beteg szorul kórházi ellátásra. Minden védőoltás alkalmas és hatékony, hogy ezt a súlyos lefolyású betegséget megelőzze. Azért is fontos ez a lehetőség, mert a brit mutáns mellett brazil, dél-afrikai mutáns is jelen van. A brit megbetegítő képessége sokkal nagyobb, mint az eddig ismert koronavírusé (2 helyett 4 főt fertőz). Az a feladatunk, hogy ennek gátat szabjunk –  fogalmazott Müller Cecília.

Beszélt arról is, hogy a bentlakásos szociális intézményekben a második hullám sokkal több megbetegedést okozott. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a halálos áldozatokat követelő fertőzések 46 százalékában az ápolási otthonok lakói voltak érintettek. Időközben Magyarországon minden korlátozó intézkedést megtettek ezzel tudták befolyásolni az intézményben lakók megbetegedési arányát. Biztosították az izolációt és az eszközöket, ennek ellenére is megjelent és jelentős károkat okozott itt is a vírus. Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy nem voltak magára hagyott otthonok, és fennmaradt a stabil működésük.

A második hullámban 865 telephely intézménye volt érintett a fertőzés vonatkozásában, 1074 telephelyi intézménybe egyáltalán nem jutott be a koronavírus. Az összes intézményt tekintve 23 007 gondozottnál igazoltak fertőzést. Ez az összes gondozotti létszám 23 százalákát, majdnem egynegyedét értintette. Közülük 840 gondozottat kezeltek kórházban és 3316 gondozott hunyt el. Jellemzően a 80 év felettieket sújtotta olyan mértékben a fertőzés, hogy a krónikus betegségük és a fertőzés következtében elhunytak.

– Ezek tükrében elmondható, előremutató, megalapozott döntés volt, hogy az egészségügy után a szociális intézményekre fókuszáltunk. Látjuk, hogy ez az a kivezető út, ami megment a szövődményektől illetve az elhalálozásoktól. Aki eddig nem tette meg, de élne az oltás lehetőségével, az intézményvezető felé jelezze igényét – tette hozzá Müller Cecília.

 

 

További programok »

FEL