Müller Cecília: Ne féljünk a kínai és az orosz vakcinától!

2021. február 24. 13:07 | D. Nagy Bence

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, hogy a brit mutáns már a hazai közösségekben is terjed, az itthon is engedélyezett vakcinák azonban hatásosak a variánssal szemben.

– A járvány harmadik hulláma egyértelműen zajik, jelenleg felszálló szakaszban van – mondta el Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos a friss napi adatok ismertetése után közölte, hogy a védőoltások beadása jelenleg is nagy erőkkel zajlik.

A kínai Sinopharm vakcina, amelyeket a háziorvosi praxisokba szállítottak, praxisonként átlagosan 50-55 fő oltására lesznek elegendők. Egyes esetekben akár 70 főt is be tudnak oltani, ez adott körzettől függ.

– A hatvan év alatti krónikus betegeket továbbra is az AstraZeneca vakcinával oltják, amelyből a háziorvosok praxisonként 10 főre elegendő mennyiséget kaptak. A kórházi oltópontokon a Pfizer vakcina beadása folytatódik – fogalmazott a tisztifőorvos. Mint mondta, bár nincs 100 százalékos védelem, de mindegyik itthon is engedélyezett vakcina védelmet nyújt a súlyos szövődmények kialakulásától.

Müller Cecília kiemelte, hogy ha az oltási terv a mostani ütemben halad, jóval korábban érhetjük el a megfelelő védettségi szintet. A tájékoztatón elhangzott, hogy a keleti vakcinák beérkezésével az uniós oltottsági átlag fölé kerültünk.

– A napokban sok időst keres majd fel a háziorvosa telefonon, hogy az oltás beadatására hívja fel a figyelmüket. Minden nap, ami védelem nélkül telik, kockázatot jelent, ezért nincs ok a késlekedésre. Oszlassuk el a félelmeinket a kínai és az orosz vakcinákkal kapcsolatosan – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Mint mondta, a következő egy hétben, a megfelelő ütem tartása mellett, 368 ezer ember kaphatja meg a vakcinát: 275 ezer Sinopharm vakcina jut a háziorvosi praxisokra, 52 ezer Pfizer vakcinát az oltópontokon adnak be, a hatvan év alatti krónikus betegek rendelkezésére pedig 41 ezer AstraZeneca gyártmányú oltóanyag áll.

 

A mutánsok hazai jelenléte

 

A tisztifőorvos ismertette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel kiszűrhetik a brit mutáns örökítőanyagát a szennyvízből.

– A brit variáns jelenléte sajnos több helyen, így Budapesten, Debrecenben, Székesfehérváron, Tatabányán és Győrött is kimutatható – emelte ki Müller Cecília. Hozzátette, hogy az ország más településein – így például Békéscsabán is –  ugyan magas koncentrációt mértek, de stagnálást tapasztaltak.

A tájékoztatón elhangzott, hogy mintegy 400 személy esetében már itthon is kimutatták a brit mutánst, de a cseh variáns is megjelent, míg a brazil és afrikai mutánsok továbbra sincsenek jelen.

– Ebből a 400 esetből mindössze tíz főnél mutattak ki utazással összefüggő megfertőződést, tehát közösségi terjedésnek vagyunk a tanúi. Jó hír, hogy a szakmai irodalom arról számol be, hogy a brit mutánssal szemben a jelenlegi védoltások hatásosak – hangsúlyozta Müller Cecília. 

A tisztifőorvos ismertette, hogy szerda reggel járványügyi egyeztetés zajlott Orbán Viktor miniszterelnök társaságában, ahol az operatív törzs a bentlakásos szociális otthonokkal kapcsolatos javaslattal élt. Eszerint azok a lakók, akik már a második oltásukat is megkapták, kapjanak intézmény elhagyási vagy látogatási lehetőséget.

Müller Cecília elmondta, hogy ígéretet kaptak a javaslat további megtárgyalására, de hozzátette, hogy egyéb vonatkozásban egyelőre nincs helye enyhítésnek.

 

További programok »

FEL