Müller Cecília: Hetente érkezik oltóanyag az országba

2021. január 8. 13:11 | Vincze Attila

Február elsejéig hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra és a boltokra vonatkozó szabályok – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy jövő héten újabb, 39 ezer fő beoltására elégséges szállítmány érkezik a Pfizer-vakcinából.

Az operatív törzs javaslatára a koronavírus sikeres megfékezése érdekében a kormány február 1-ig meghosszabbítja a hatályban lévő védelmi intézkedéseket – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. A operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. Elmondta, hogy 208 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, egy esetben döntöttek egy üzlet bezárásáról Nagyatádon, illetve 362 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb járványügyi adatok ismertetése után elmondta, hogy sokkal több beoltott emberre van szükség, hogy bármilyen védelmi szabályt lehessen enyhíteni. Emlékeztetett arra is, hogy hetente érkezik oltóanyag az országba, az oltás pedig zajlik. Az egészségügyi dolgozók közül már 42 549 fő megkapta az első védőoltását.

– Arra törekszünk, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége teljes egészében elfogyjon. Jövő héten kedden újabb 39 ezer fő beoltására elégséges vakcina érkezik az országba a Pfizer készítményéből. Emellett egy kisebb mennyiséget várunk a Modernától, ennek a szállítási időpontja viszont nem ismert – mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy január 16-án már lesznek olyanok, akik a vakcina második adagját fogják megkapni. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy amit a tudomány igazol, amellé fel kell sorakozni, ezért arra kér mindenkit, hogy ne akadályozza az oltási folyamatot. – Nem kérdés, hogy én is beoltatom magam – jelentette ki.

Müller Cecília megjegyezte, hogy a vakcina beadását követően az immunrendszert befolyásoló tényezőket háttérbe kell szorítani.

– Egy-két napig például mellőzzük az intenzív testmozgást, a sportolást. Szintén érdemes nem túlzásba vinni az alkoholfogyasztást, az első napokban érdemes ezt teljesen elhagyni – hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, hogy több mint 19 millió adag vakcinát kötött le a kormány, ennek a fele jelenti az oltható személyek számát, mivel egy embernek két védőoltás szükséges. Müller Cecília közölte, hogy a Pfizer-vakcinából 3,3 millió, a Modernából 872 ezer, az AstraZenecából 3,2 millió, a CureVac-ból 250 ezer fő beoltására elegendő vakcinát kötöttek le.

További programok »

Itthon

Már az újszülöttek is érzékelik a társas viszonyokat

Magyar kutatók először igazolták, hogy a beszédre specializált agyterületek már születéskor azonosítják az emberi kommunikációt, még akkor is, ha maga az újszülött nem vesz részt az interakcióban. A felfedezés, amelyről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a kutatók, új perspektívát nyit a nyelv fejlődésének megismerésében.
07:31
FEL