Müller Cecília: Lassú emelkedés tapasztalható a fertőzöttek számában

2021. február 11. 14:00 | Vincze Attila

Az adatok eddigi stagnálása után az európai országokhoz hasonlóan nálunk is emelkedésnek indult a koronavírussal fertőzöttek száma – hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Müller Cecília bejelentette, hogy mintegy 21 ezer Moderna és 40 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezett csütörtökön hazánkba.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy szerdán 130 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat. A rendőr alezredes közölte, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a várókban 9 személlyel szemben intézkedtek. A vendéglátóhelyeken egy személlyel szemben kellett eljárni, de az adott egységet nem kellett bezárni – tette hozzá. Az elmúlt 24 órában 315-en szegték meg a kijárási tilalmat – mondta Kiss Róbert.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy néhány vonatkozásban emelkedésnek indultak a járványügyi számok. A második hullám lefelé tartó számai stagnálni kezdtek, és ebben szerepük lehet a mutáns vírusoknak is – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az emelkedés egyelőre lassú ütemű. Ha tért hódít a brit mutáns vírus, akkor sajnos egy további emelkedés jöhet – mondta a szakember. Éppen ezért nagy felelősséggel és körültekintéssel kell döntéseket hozni. Precízen fel kell tárni az okait, hogy miért nem folytatódott a második hullám lefelé tartó szakasza. 

Az országos tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy minél többen regisztráljanak a védőoltásra. Az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt, és hozzájuk kell fordulni – hangsúlyozta. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan vizsgálja a mutáns törzseket – emelte ki a szakember. Afrikai és brazil mutánsot még mindig nem mutattak ki.  Müller Cecília szerint az oltakozás az egyetlen kivezető út a járványból.

Beszélt arról is, hogy 21 600 adag Moderna és 40 600 adag AstraZeneca vakcina érkezett csütörtökön. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 60 év felett is ajánlja az AstraZeneca oltás beadását. Magyarországon ennek ellenére maximális óvatossággal járnak el.

Az országos tisztifőorvos beszélt a Szputnyik vakcináról is. Közölte, hogy jelenleg négy oltóponton adják be ezt Budapesten.  

Müller Cecília szólt a helyes téli maszkviselésről is. Megjegyezte: figyeljünk a nagy hidegben a maszkviselésre is, gyorsan megfagyhat a kiáramló levegő, ezért több egyszer használatos maszk legyen mindenkinél. 

FEL