Galgóczi Ágnes: elkezdődött a fiatalok oltása

2021. május 13. 13:59 | Vári Bianka

A 18. héten 30 százalékkal csökkent az új megbetegedések száma a 17. héthez képest: az elmúlt héten összesen csupán 8200 új esetet regisztráltak – fogalmazott Galgóczi Ágnes az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A tájékoztatón Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elmondta, hogy egy nagykanizsai férfi ellen büntetőeljárást indítottak álhírterjesztés miatt. Azt állította, hogy egy kis faluban mindenki meghalt a koronavírus elleni védőoltás beadása után. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövető célja a minél nagyobb figyelem elérése volt, a történetet pedig maga találta ki. Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló tartalmak akadályozzák a járvány elleni védekezést, ezért a készenléti rendőrség továbbra is folyamatosan feltérképezi az internetes oldalakat.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, jelentős csökkenés tapasztalható. Legnagyobb mértékben Tolna, Csongrád-Csanád és Komárom megyében csökkent az új esetek száma, legnagyobb arányban pedig továbbra is Pest megyében és Budapesten fertőződtek meg.

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy a koronavíruson átesett személyek közül sokan szenvednek post-covid szindrómában. Azt tanácsolja, hogy aki hetekkel a betegség után is tüneteket tapasztal, keresse meg a háziorvosát, aki a megfelelő vizsgálatokra irányíthatja a beteget.

Folyamatos az oltás, már több mint 4,4 millióan megkapták az első védőoltást, és közel 2,6 millióan már a második adagot is. Galgóczi Ágnes beszámolt arról, hogy a mai nap folyamán megkezdődött a 16-18 éves fiatalok oltása is. Közülük azok, akik regisztráltak az oltásra, még mindig foglalhatnak időpontot a csütörtöktől keddig tartó oltásokra. Hozzátette: Európában Magyarország az első, ahol megkezdődhetett a 18 év alatti fiatalok széles körű oltása.

Ma több mint 140 ezer fő kap SMS-t, amellyel időpontot foglalhat Pfizer védőoltásra. A későbbiekben is lesz ilyen akció, ez az oltóanyag érkezésétől függ - tette hozzá. Azok, akik SMS-t kapnak, péntek és kedd közötti időpontokat foglalhatnak. Emellett az AstraZeneca, Szputnyik és Sinpoharm vakcinákra is nyitott az időpontfoglalás lehetősége.

 

 

További programok »

FEL