Maruzsa Zoltán: Május 10-én térnek át a jelenléti oktatásra a 9-12. évfolyamokon

2021. április 9. 12:16 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs a mai ülésén döntött arról, hogy mivel április 19-e közel van az érettségi megkezdéséhez, és az érettségi lebonyolítása mindig a hagyományos oktatás átszervezésével jár, a 9-12. évfolyam esetében csak május 10-én állnak vissza a jelenléti oktatásra – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán.

A köznevelésért felelős államtitkár beszélt arról, hogy a kormány a járvány harmadik hullámára való tekintettel március 8-ától rendelte el a jelenléti munkarend helyett a tantermen kívüli munkarendet. A járványügyi helyzet javulásának, a sikeres oltási kampánynak köszönhetően azonban az óvodák és az általános iskolák újranyithatnak április 19-én.

– Annak érdekében, hogy ez az újranyitás megtörténhessen, zajlik a pedagógusok soron kívüli oltása, több mint százezren már megkapták az oltást, további százezer főt a tegnapi, mai és holnapi napon oltanak be – jegyezte meg Maruzsa Zoltán.

 

Néhány kivételtől eltekintve csak írásbeli érettségi lesz

 

Maruzsa Zoltán közölte, döntöttek továbbá arról is, hogy az érettségit a tavaly tavasszal már sikeresen alkalmazott modell alapján szervezik meg: főszabály szerint – ahogy arról pénteken reggel Orbán Viktor is beszámolt – csak írásbeli vizsga lesz, a szóbeli és a gyakorlati vizsgarészek jellemzően elmaradnak.

– A tavalyi modelltől eltérés, hogy az előrehozott vizsgákat megtartjuk. Tavaly mintegy 30 ezer vizsga elmaradt, idén azonban mindenki levizsgázhat, több mint 110 ezer érettségizőre számítunk – tájékoztatott Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár röviden összefoglalta a részletszabályokat is, amelyek a következők: meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgát azon vizsgatárgyak esetén, amelyeknél nincs írásbeli; a különböző mentességeket idén is figyelembe kell venni; a sikeres érettségi vizsgát teljes értékű sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni.

Ha bármely érettségi esetén az írásbeli eredménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot, az érintett tehet szóbeli vizsgát. Testnevelés érettségi esetén szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni, a gyakorlatban azonban az úszást és a küzdősportot el kell hagyni.

Hozzátette, hogy az érettségi vizsga idén sem kötelező, a járványügyi helyzet miatt azonban tavaly is csak elenyésző számban halasztottak. Arra biztatott mindenkit, hogy éljen a májusi érettségi lehetőségével, hisz azt a higiéniai szabályok maximális betartása mellett szervezik meg.

 

Jelenleg 46 755 fő van hatósági házi karanténban

 

Kiss Róbert rendőr alezredest tájékoztatott arról, hogy csütörtökön 615 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, így összesen eddig 48 833 alkalommal kellett fellépniük ilyen ügyben.

Kitért arra, hogy a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szolgáltatási helyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 1034 intézkedést hajtottak végre a rendőrök. Az üzemeltető és a tulajdonos felelősségét 313 esetben állapították meg, az üzletek korlátozott nyitva tartása vagy a benntartózkodás szabályainak megsértése miatt 721 esetben intézkedtek.

Mint mondta, csütörtökön 173 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, így összesen már 61 736-an sértették meg a kijárási tilalomra, a közterületi magatartási szabályokra és a gyülekezésre vonatkozó szabályokat.

A közlekedési korridorokon tegnap 50 esetben intézkedtek a rendőrök, így együttesen 15 045-re emelkedett a magyarországi személyforgalmi tranzittal kapcsolatos szabálysértések száma.

Csütörtökön 5825 fő került karanténba, így jelenleg 46 755 a hatósági házi karanténban lévők száma, 3599-en választották a mobiltelefonos applikációval történő ellenőrzést.

 

Már több mint 4 millióan regisztráltak oltásra

 

Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait ismertette. Elmondta, hogy 7325 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 705 815 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 285 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 966 főre emelkedett. 11 363 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1364-en vannak lélegeztető-gépen.

Kiemelte, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 689 102 fő, közülük 1 126 139 fő már a második oltását is megkapta. Az átoltottság mértéke 26,7 százalék, amellyel az Európai Unióban a második helyen állunk.

Galgóczi Ágnes beszélt arról is, hogy a háziorvosok a praxisukba tartozó regisztráltak listáját megkapják, nekik kell kiválasztaniuk, hogy kik azok, akiket az oltópontra irányítanak, illetve kik azok, akiket a rendelőben oltanak be.

Mint mondta, sokan tartanak az oltási reakcióktól, előfordulhat fájdalom, duzzanat az oltás helyén, de fáradtság, fejfájás, izom vagy ízületi fájdalom és hőemelkedés is jelentkezhet, de ez jellemzően rövid ideig tart.

Kiemelte, hogy több mint 4 millióan regisztráltak már az oltásra, felhívta a figyelmet arra, hogy aki még nem tette meg mielőbb regisztráljon.

További programok »

Itthon

Együttműködés a zöld városokért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.
2021. október 27. 17:18
FEL