Maruzsa Zoltán: Teljes értékű lesz az idei érettségi

2020. április 17. 12:56 | D. Nagy Bence

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségivel, Müller Cecília országos tisztifőorvos a kórházi elhelyezésekkel, Kiss Róbert rendőr alezredes pedig a kijárási korlátozással kapcsolatban osztotta meg a legfontosabb információkat.

– Május 4. és 21. között a kormányrendeleteknek megfelelően csak írásbeli érettségit kell tenniük a középiskolásoknak - mondta el a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán kiemelte, csak azon tárgyak esetében lesz szóbeli vizsga, amelyeknél korábban is elengedhetetlen volt, így például a testnevelésésnél. Az írásbeli vizsga alól a felmentéssel rendelkező tanulók továbbra is mentesülnek.

– A rendkívüli helyzetnek megfelelően az idei érettségi vizsgák teljes értékűnek számítanak, a nyelvi érettségik átváltásban komplexként lesznek elkönyvelve – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy aki visszalépne az érettségi vizsgától, az április 20-ig elektronikus úton megteheti, a már befizetett vizsgadíjakat visszafizetik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelentkezések módosítására is lehetőség van, így ha valaki emelt szintű vizsgára jelentkezett, az változtathat. Várhatóan a következő naponban egyes vizsgaközpontok újra elkezdhetik a vizsgáztatásokat.

Az érettségivel kapcsolatos bizonsági kérdésekről is szó esett. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy egy helyiségben legfeljebb 10 fő tartózkodhat egyszerre, egymástól legalább másfél méteres távolságra. Új helyszínek bevonásával elegendő terem áll rendelkezésre a vizsgák zavartalan lefolytatásához. Az iskolák környékén és az intézményekben rendőri jelentléttel biztosítják, hogy ne legyenek csoportosulások. Az érettségi vizsgák kezdését 8 óráról 9 órára módosítják, biztosítva a beérkezést. Az államtitkár kiemelte, hogy az érintett épületeket fertőtlenítik, igény szerint maszkot is biztosítanak a tanulók és a felügyelők részére. Mint mondta, a maszk viselését a WHO ajánlásával összhangban nem teszik kötelezővé. Hozzátette, hogy jelenleg mintegy 6000 felügyelőre van szükség az érettségi vizsgák megfelelő biztosításához.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, hogy az általános tilalmi rendeleteknek megfelelően az idei évben elmaradnak a ballagások. 

A sajtótájékoztatót Müller Cecília folytatta. A tisztifőorvos 1763 fertőzöttről, 156 halálos áldozatról és 207 gyógyult személyről számolt be. A fertőzöttek közül 847 főt ápolnak kórházban, 63 fő lélegeztetőgépen van. 

– A járványgörbe, amennyire lehet, lapos, de naponta észlelhető emelkedés. A legrosszabb forgatókönyvre felkészülve fel kell majd szabadítani olyan kórházi ágyakat, ahol később a pozitívan tesztelt vagy súlyos állapotú betegeket gyógyíthatják, emeltei ki Müller Cecília.

Elhangzott, hogy a kórházakban 66 ezer ágy van, de ez az ágyszám nem jelenti azt, hogy valamennyi foglal. Átlagosan 65-70%-os a kihasználtság. 

– Az ágyfelszabadításokhoz szükséges áthelyezésekről vagy - amennyiben a beteg állapota lehetővé teszi - hazhabocsátásról minden esetben orvosi konzílium dönt. Egyes betegek esetében több szakma is érintett, ezért szükséges a csoportos döntéshozás, hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy nem történhet meg, hogy a döntés kedvezőtlenül befolyásolja a beteg egészégi állapotát.

A szociális intézményekben továbbra is országos ellenőrzés zajlik. Kiemelt figyelmet kapnak a magasabb létszámú intézmények, ezért fenntartótól függetlenül minden intézményben lezajlanak az ellenőrzések. Müller Cecília elmondta, hogy az ellenőrzés mellett minden intézménybe jelentős mennyiségú védőeszközt is eljuttatnak.

Kiss Róbert rendőr alezredes a települési önkományzatok saját hatáskörbe tartozó döntéseit összegezve elmondta, hogy az operatív törzs kielégítőnek találta az önkormányzatok eltérő magatartási formára vonatkozó rendelkezéseit, ezért a kormány a döntést április 18. 0 óra és április 19. 24 óra között ismét a települések kezébe helyezi.

Az alezredes összegezte a rendőrség intézkedéseit is. Több mint 21 ezer esetben történt szabálysértés, amelyek közel 12 ezer esetben figyelmeztetéssel, közel 5000 esetben bírsággal, több mint 4500 esetben feljelentéssel zárultak. A koronavírussal kapcsolatos bűncselekmények száma emelkedett, a rendőrésg 234 esetben kezdeményezett büntetőeljárást.

– Öt repülőgéppel újabb védőfelszerelések érkeztek Pekingből, amelyeket 17 budapesti és 43 vidéki kórházba szállítanak ki.  A kiszállítások ütemezése minden esetben tíz nappal előre történik, hangsúlyozta Kiss Róbert.

 

További programok »

FEL