Maruzsa Zoltán: Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák

2020. április 29. 13:27 | Papp Ádám Sándor

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes számolt be a koronavírus-járvány legfrissebb aktualitásairól az operatív törzs szerdai, online tájékoztatóján.

Rekordlátogatottsága van a hivatalos kormányzati koronavírus oldalnak – ismertette a tájékoztató előtt Gál Kristóf rendőrségi szóvivő. Mint mondta: az oldal indulása óta több, mint 167 milliószor látogatták a webhelyet.

 

Csak az érettségizők 3 százaléka jelezte a távolmaradását

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy jövő héten országszerte megkezdődik az érettségi. Közölte, hogy a jelentkezők 3 százaléka lépett vissza, így több mint 84 ezren tesznek vizsgát. Kiemelte: visszalépni a vizsga kezdetéig lehet.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, így a személyi kontaktusok a felére csökkennek. Az érettségik 9 órakor kezdődnek, így nem találkoznak az érettségizők a munkába indulókkal – mondta. A közlekedési eszközök sűrűbben járnak majd és az intézmények előtt rendőri jelenléttel kell számolni – tette hozzá.

 

Fotó: M1 híradó

Fotó: M1 híradó

 

Az államtitkár kiemelte: minden érettségizőnek biztosítanak szájmaszkot és fertőtlenítőt, továbbá a tanároknak szájmaszkot és gumikesztyűt. A vizsgák ideje alatt is folyamatosak lesznek a takarítások az intézményekben - ismertette. Maruzsa Zoltán hozzátette: maximum 10 fő lehet egy teremben és fontos, hogy legalább 1,5 méter távolságot tartsanak egymástól a vizsgázók.

Az államtitkár ismertette, hogy a vizsgadolgozatokat csak 24 órával a megírás után kezdik el javítani a biztonság érdekében. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben a lazább ruhaviselet is megengedett.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a külföldön lévő érettségizőket be fogják engedni az ország területére és eltekintenek a kéthetes hatósági házikaranténtól. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy mindenhol megvan a vizsga lebonyolításához szükséges tanári létszám.

 

A legtöbb beteget Budapesten kezelik

Müller Cecília országos tisztifőorvos napi beszámolójában elmondta, hogy 2727 állampolgárnál mutatták ki a koronavírust és 70 300 mintavétel történt. Mint mondta: már 536 ember gyógyult meg és 300-an húnytak el a betegségben. Kiemelte: 278 elhunyt személy 61 éven felüli volt. Ismertette, hogy 25 kórházban zajlik a 983 koronavírussal beazonosított állampolgár ápolása. Többségüket, 675 főt Budapesten kezelik.

 

Fotó: M1 híradó

Fotó: M1 híradó

 

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy folyamatosan zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy igazolás és meghatalmazás nélkül lehetett gyógyszert kiváltani elektronikus vényre. Ez most bővült, hiszen ezentúl nem csak gyógyszereket, hanem gyógyászati segédeszközöket is ki lehet váltani ezen a módon.

Az országos tisztifőorvos a közelgő érettségi vizsgák kapcsán kitért rá: azon dolgoznak, hogy az érettségi a lehető legkevesebb feszültséggel járjon. Az intézményekben biztosítva lesz a megfelelő higiénia - tette hozzá. Kérte az érettségizőket is, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy a szerdai kormányülésen az a döntés született, hogy szigorú menetrendben oldják fel a korlátozásokat. Ennek részleteit később ismertetik.

Az alezredes elmondta: több, mint 10 ezren vannak hatósági házi karanténban és összesen 1325 esetben volt szabálysértés. Kiss Róbert közölte: a kijárási korlátozást több, mint 1000 esetben szegték meg az elmúlt egy napban. Mint mondta: 296-ra emelkedett a büntetőeljárások száma, amelyből 78 eset rémhírterjesztés.

További programok »

FEL