Maruzsa: Május 25-e után pótolhatók a ballagások, megszervezhetők a tanévzárók

2021. május 7. 12:36 | Mikóczy Erika

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján kiemelte, hogy a héten az egész országban rendben zajlottak az érettségi vizsgák. Beszélt arról is, mi várható a tanév további részében.

 

Mintegy 112 ezer diák érettségizik most

 

A kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel – a jogszabályban meghatározott néhány kivétellel – ebben a vizsgaidőszakban csak írásbeli érettségit tartanak, a megfelelő óvintézkedések mellett.

Az államtitkár ismertette, hogy 1159 helyszínen mintegy 112 ezer diák érettségizik most. Az írásbeli vizsgákat május 3-a és 25-e között tartják, de már túl vannak a legtöbb érettségizőt megmozgató vizsganapokon. Nem teljes körű felmérések szerint a részvétel szinte 100 százalékos a vizsgákon, a pontos adatokról és a vizsgák eredményéről a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott mindazoknak, akik a vizsgák megszervezésében, lebonyolításában szerepet vállaltak, az érettségizőknek pedig azért, hogy fegyelmezett álltak mindehhez. 

–  Így szinte biztosra vehető, hogy idén sem alakulnak ki fertőző gócok a vizsgák idején, és lassan minket is vár majd egy sör egy teraszon – tette hozzá az államtitkár.

 

A felső tagozatosok és a középiskolások hétfőn térnek vissza a jelenléti oktatáshoz

 

Maruzsa Zoltán beszélt arról, hogy az óvodások és az általános iskolák 1-4. osztályosai már április 19-én visszatérhettek az intézményekbe, azóta megbetegedés náluk csak szórványosan fordult elő. Ezen az héten az óvodákban 75, az iskolák alsó tagozatain 86 százalékos volt a tanulók részvételi aránya (ebben az időszakban egyébként az óvodákban 10, az iskolákban 6-7 százalékos hiányzás a jellemző).

– A felső tagozatok és a középiskolák május 10-étől, hétfőtől térnek vissza a hagyományos jelenléti oktatáshoz, erre az érintett intézmények felkészültek. Meggyőződésem, hogy a tanévből hátralévő 5 hét nagyon fontos az idei tanév sikeres és eredményes lezárása érdekében, van mit pótolni a tanulás, a nevelés, a közösségépítés, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás területén – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Mivel azonban a járvány még nem ért véget, a tárca most is levélben fordult az intézményvezetőkhöz, hogy a hiányzásokat rugalmasan kezeljék, úgy járjanak el, ahogy az alsóbb évfolyamok esetén. Ha pedig egy tanulónak a tanév során több mint 250 óra hiányzása összejön, és a jegyei alapján a munkája nem értékelhető, akkor legyen módja osztályozó vizsgát tenni az érintettnek.  

 

Egyetemi vizsgák, tanulmányi kirándulások, táborok, ballagás, évzáró, kompetenciamérések

 

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az egyetemek főiskolák tekintetében a rektor dönthet arról, hogyan folytatódjon a gyakorlati képzés és a vizsgák rendje, természetesen a védelmi intézkedések további szigorú betartása mellett.

Elmondta, hogy tanulmányi kirándulások június 15-éig csak osztályonként 1 napos, vagy többször 1 napos formában (ottalvás nélkül) lehetségesek, a nyári táborokat illetően pedig később hoz döntést a kormány.

Az érettségi előtt nem tartották jó ötletnek, de május 25-e után pótolhatók lesznek az elmaradt ballagások, és megszervezhetők lesznek majd a tanévzáró ünnepségek is; rövidesen megjelenik az ezzel kapcsolatos szabályokat rögzítő kormányrendelet.

Ismertette továbbá, hogy mivel az iskolák visszatérnek a jelenléti munkarendre, a nyelvi méréseket, kompetenciaméréseket is megtartják, hiszen ezt osztályonként írják a tanulók, így ennek járványügyi kockázata nincs.  

Felhívta továbbá a 16-18 évesek figyelmét, hogy a jövő heti oltásukhoz legkésőbb ma éjfélig regisztrálhatnak, és csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten kezdődő Pfizer-oltásukra. Hozzátette: „Ne feledjétek – no vakcina, no party”.

 

Tegnap 465 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt

 

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendőrök tegnap 465 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kedden.

Ismertette, hogy az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 80 esetben intézkedtek tegnap, 52 Magyarországon átutazó emberrel szemben pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Elmondta továbbá, hogy hatósági házi karanténban jelenleg 24 690 ember van, közülük 1444-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást.

 

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

 

Müller Cecília arról beszélt, hogy folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma, és nő a gyógyultaké. Kiemelte, hogy csökken a kórházban fekvők száma is, jelenleg 3855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 445-en vannak lélegeztető-gépen.

Hangsúlyozta, hogy a vírus továbbra is itt van velünk, a védőoltások növekvő számával és a védelmi intézkedések betartásával lehet megtartani azt a kedvező tendenciát, amelyet a harmadik hullám leszálló szakaszában látunk.

A tiszti főorvos beszélt arról, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki vegye fel a vakcina második adagját is, hiszen így lehet teljesen védett, kivéve az egyszeri Janssen oltás esetében.

Mint mondta, eddig 4,8 millióan regisztráltak oltásra, ennek az üteme lelassult, arra biztatott mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. A regisztrációt követően az online időpontfoglalóban jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat lehet foglalni.

 

Visszavezetődnek az előre tervezett és rehabilitációs ellátások a kórházakban

 

Müller Cecília közölte, hogy május 13-ától visszavezetődnek a kórházakban a rehabilitációs és az előre tervezett ellátások, de csak előre egyeztetett időpontokban, a szigorú higiénés előírások betartása mellett.

Ha valakinek van védettségi igazolványa, akkor időpont-egyeztetés után ezeket az ellátásokat igénybe veheti. Ha nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, akkor a tervezett beavatkozás előtt 48 órával kell csináltatnia egy PCR-tesztet, a beavatkozás napján pedig egy gyorstesztet – mindezt azért, hogy kellő biztonságot nyújtson az intézmény mindenkinek – tette hozzá Müller Cecília.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL