Müller: Ismét látogathatók a szociális intézményekben élő hozzátartozók

2021. április 29. 15:06 | D. Nagy Bence

Az országos tiszti főorvos az intézményelhagyási tilalmat is visszavonta.

 

– Minden készen áll a hétfői érettségi megkezdésére, amely során csak írásbeli vizsgák lesznek – ismertette Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta, 1159 helyszínen 11 750 diák tesz vizsgát.

A védelmi intézkedéseknek megfelelően egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó foglalhat helyet, egymástól legalább másfél méteres távolságra. Míg a teremben lévő pedagógusoknak kötelező a maszkhasználat, addig a diákoknak csak a felkészülés alatt, a vizsga során pedig csupán ajánlott eltakarniuk arcukat. A diákok a hét során összesen mintegy 400 ezer vizsgát teljesítenek majd.

– Az érettségi május 3. és 25. között zajlik. Hétfőn 9 órától kezdődnek a magyar nyelv és irodalom érettségik, kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön és pénteken pedig az angol és német nyelvű vizsgák – mondta el az államtitkár. Hozzátette, hogy azok az érettségizők javíthatnak szóban, akik 12 és 25 százalék közötti eredményt értek el és javítani szeretnének.

Maruzsa Zoltán megerősítette, hogy az általános iskolák felső tagozatain, valamint a középiskolákban május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a megfelelő biztonsági előrírások betartása mellett. Ismertette, hogy az április 19-i, óvodákat és az alsó tagozatos osztályokat érintő nyitásnál az első napokban az óvodások 60 százaléka, az iskolások 75 százaléka jelent meg az intézményekben. Ma ez az arány 65 és 78 százalék.

 

Feloldják a látogatási és az intézményelhagyási tilalmát is 

– Magyarországon már 3 millió 870 ezer 222 fő kapta meg az első oltását, ez a lakosság 39 százalékát jelenti – kezdte összefoglalóját Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy csütörtökön 400 ezer Sinopharm és 44 400 Moderna-vakcina érkezett az országba.

A friss járványügyi adatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy az aktív fertőzöttek száma 250 ezer fő alá csökkent, a gyógyultak száma pedig 500 ezer fő fölött van.

– Az oltási program célja, hogy elkerüljük a súlyos, szövődményes fertőződést. Ez egy nagy közös magyar projekt, minden adott ahhoz, hogy megszabaduljunk a járványtól – fogalmazott a tiszti főorvos. Mint mondta, jelenleg már a harmadik hullám leszállóágában vagyunk, és a kedvező járványügyi adatok kapcsán a fokozatos nyitás újabb állomásai következhetnek. Mától ismét elérhetők a népegészségügyi szűrések, május 3-tól pedig az egynapos sebészeti ellátást is visszavezetik.

– Egy évvel ezelőtt függesztettük fel a szakosított szociális intézményekben a látogatás és az intézményelhagyás lehetőségét. A mai napon kiadom azt az azonnal hatályba lépő határozatot, amellyel visszavonom a fenti tilalmakat – jelentette be Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy látogatást csak védettségi igazolvánnyal lehet tenni. Az oltási igazolvánnyal rendelkező bentlakó korlátlanul elhagyhatja az intézményt és vissza is térhet. Aki nem kapott oltást, amennyiben 72 órát meghaladóan volt távol az intézménytől, csak egy negatív antigén gyorstesz ellenében térhet vissza.

További programok »

FEL