Novák Katalin: Nem nyúlunk a családtámogatáshoz

2020. április 8. 13:23 | D. Nagy Bence

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár, Müller Cecília országos tisztifőorvos, valamint Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a vírussal kapcsolatos legfrissebb információkat és intézkedéseket.

A sajtótájékoztatót Novák Katalin államtitkár indította, aki a kormány családvédelemmel kapcsolatos intézkedéseiről beszélt. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan a családok támogatásán dolgozott. Elmondta, hogy a házasságkötések száma négy éve nem látott csúcson van, valamint nőtt a születések száma is.

Az államtitkár ezután egy ötpontos támogatási tervet jelentett be, melynek első pontja a családvédelem volt.

Döntéseket hoztunk a családok védelme érdekében. A vírus idején sem nyúlunk a családtámogatásokhoz, megmarad az adókedvezmény, az otthonteremtési program, a CSOK emelte ki Novák Katalin. Hozzátette, hogy tovább bővülnek a támogatások, amelyek a családvédelmi akcióterv részeként 800 milliárd forint összegben segítették a hazai családokat.

A második pont a "munka segély helyett" címet kapta. Elhangzott, hogy a legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése, ennek érdekében huszonhat munkakörben lehet majd járulékkedvezménnyel elhelyezkedni. A kormány átképzési programokat indít a munkájukat elvesztők támogatására. A vállalkozók kedvezményes kölcsöneket kapnak a csőd elkerüléséhez, a SZÉP-kártya keretét megemelik. A kormány ezen felül felügyeletet biztosít a munkájukat nem otthonról végző szülők gyerekei számára.

A harmadik pont a veszélyhelyzet átvészelését célozza meg. Novák Katalin elmondta, hogy a bejelentett moratóriumok mellett a jelzáloghitelek a gyerekszám arányában csökkenthetők, valamint a veszélyhelyzet végéig meghosszabbítják a gyest, a gyedet és a gyetet. A tartósan betegek vagy fogyatékkal élők esetében a szakértői vizsgálat az online térbe kerül át, hogy a támogatásoktól senki ne essen el. A kormány ezen felül meghosszabítja a családtámogatás idejét is.

A negyedik pont a fiatalok támogatása volt. Az államtitkár kiemelte, hogy a diákhitelek törlesztése automatikusan a moratórium alá esik, ha valaki mégis törleszteni szeretne, azt külön kell jeleznie. Emellett új diákhitelre nyílik lehetőség, amelynek értelmében kamatmentesen, szabad felhasználásra 500 000 forintot lehet igényelni. 

Az ötödik, egyben utolsó pont az idősekről való gondoskodást foglalta össze. Az államtitkár itt felsorolta a receptek kiváltásának és a nyugdíjügyek intézésének egyszerűsödését, valamint a 13. havi nyugdíj visszaépítését, amely a jövő év elején indul el. Novák Katalin az összefoglalója végén békét, türelmet és bölcsességet kívánt, valamint felhívta a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára.

A sajtótájékoztatót Müller Cecília folytatta. A tisztifőorvos elsőként az elmúlt huszonnégy óra eseményeit ismertette. A vírussal kapcsolatos legutóbbi adatok szerint újabb 78 fővel 895-re nőtt a fertőzöttek száma. 11 újabb halottal immár 58 fő a vírus halálos áldozatainak száma, 94 fő pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházakat.

Az idősotthonokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a vírus zárt közösségben terjed a leggyorsabban, így az otthonokra továbbra is érvényes a korábban bevezetett minden korlátozás. 

A sajtótájékoztatót Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója zárta. Az alezredes elmondta, hogy öt teherszállító repülőgép hozott védőruházatokat és orvosi szájmaszkokat.  Emelkedett a kijárási korlátozást megszegők száma, 5918 esetben történt szabálysértés. 

Kiss Róbert kiemelte, hogy a rendőrség 183 esetben indított büntetőeljárást a koronavírussal kapcsolatban, négy személyt pedig üzletszerűen elkövetett csalás miatt fogtak el.

A határátkelők esetében Röszke és Ártánd esetében lehet hosszabb várakotási időre számítani.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL