Müller Cecília: A kijárási korlátozás várhatóan meghozza az eredményeket

2020. március 30. 12:54 | Papp Ádám Sándor

A kijárási korlátozások a járvány terjedési sebességét hivatottak csökkenteni, és jogkövető állampolgári magatartást igényelnek – emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői online tájékoztatóján.

 
Munkában a kórházparancsnokok

 

Hétfőtől 108 egészségügyi intézményben vannak kórházparancsnokok. Az ő feladatuk az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, továbbá hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese.

Halmosi Zsolt kiemelte: a kórházparancsnokok kinevezésének a célja az volt, hogy az egészségügyi intézmények fel tudjanak készülni a következő időszakra. Mint mondta, életek múlhatnak majd azon, hogy pontosak legyenek az eszközökről, humánerőforrásról kapott információk az esetleges átcsoportosítások miatt. Ezeknek az adatoknak a validálása, ellenőrzése kiemelt feladata a kórházparancsnokoknak.

Hangsúlyozta: a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntéseket. Feladatuk a gyógyítási folyamat zavartalanságához szükséges készletek, védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása, és az eszközök vagyonbiztonsága. Szólt arról is, hogy a kórházak vezetői két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának: a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában.

 

Az intézkedések és az állampolgárok közös sikere, hogy eddig nem volt betegszám-robbanás

 

Az elmúlt 24 órában 447 főre emelkedett a regisztrált fertőzött személyeknek száma, 34-en gyógyultan távoztak az intézményből, sajnos azonban ketten életüket vesztették – ezt már az országos tisztifőorvos mondta.

Müller Cecília szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, és még mindig nem azonosítottak járvány-gócokat. A kijárási korlátozások a járvány terjedési sebességét hivatottak csökkenteni, ez pedig jogkövető állampolgári magatartást igényel - ismertette.

Kiemelte: a járvány terjedését akadályozó intézkedések és az együttműködő állampolgárok közös sikere szerinte, hogy eddig nem következett be betegségszám-robbanás. Hozzátette: akinek nem szükséges elhagynia az otthonát, az maradjon otthon, hiszen ez az egész társadalom érdeke a jelenlegi helyzetben.

 

Nincs olyan teszt, amely meggátolja a vírus terjedését

 

Müller Cecília a tesztekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a hatósági laborokban zajló mintaelemzés a vírus jelenlétét igazoló tesztelést jelenti, így ez arra ad választ, hogy a vizsgált időpontban jelen van-e a szervezetben a vírus. A lappangási időre ez a teszt nem ad hiteles választ.

– Nincs az a teszt, amely a járvány terjedését meggátolja – emelte ki, majd hozzátette, hogy laboratóriumi vizsgálatot csak orvos rendelhet el. A tisztifőorvos szerint a laborvizsgálat nem akadályozza tehát a járvány terjedését, sőt egy hamis biztonságérzetet is adhat.

Elmondta: aki tüneteket észlel magán, hívja fel háziorvosát. Pár gyakorlati tanácsot is ismertetett, kiemelte, hogy a fiatalabb családtagok sokat tehetnek az idősekért: rokonainkat ne hagyjuk magukra, hiszen a jelenlegi helyzet a fizikai teher mellett lelki teher is egyben. Bíztatta az embereket arra, hogy hívják fel telefonon, skype-on idősebb rokonaikat és beszélgessenek velük.

 

Az állampolgárok megértették kijárási korlátozást

 

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa bejelentette, hogy a kormány és az operatív törzs csatlakozott az Európai Unió felhalmozott eszközökre vonatkozó programjához. Ezáltal Magyarország is igényelhet felhalmozott, tárolt eszközöket.

Hangsúlyozta, hogy a kijárási korlátozás betartatását a magyar rendőrség végrehajtja és véleménye szerint az állampolgárok többsége megértette, de már 739 esetben kellett a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek. Elmondta: 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk.

Ismertette, hogy eddig hatósági házi karantént 9037 esetben rendeltek el és összesen 57 000 ellenőrzést végeztek.

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL