Müller Cecília: A gyógyászati szolgáltatások, kezelések továbbra is elérhetőek

2020. december 4. 12:17 | Mikóczy Erika

A járványhelyzetet folyamatosan értékeli az operatív törzs, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is konzultál szakemberekkel, hogy jövő hétfőn meg tudják határozni azokat a szabályokat, amelyek karácsonykor és szilveszterkor érvényben lesznek – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elsőként arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 296 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. A 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken pedig tegnap 261-en nem tettek eleget a helyi rendelet szerinti közterületi maszkviselés szabályainak.

A vendéglátóhelyeket, üzletek, szolgáltató-helyeket is ellenőrizte a rendőrség. Csütörtökön 2 esetben döntöttek ideiglenes bezárásról, a jogszabály hatályba lépése óta így 94-re emelkedett azon helyek száma, amelyeket egy időre bezárattak. Eddig 544 rendőri intézkedést kezdeményeztek ezen a területen, és 151 esetben volt megállapítható a tulajdonos illetve az üzemeltető felelőssége. 393 rendőri intézkedést viszont azért kellett végrehajtani, mert az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy a nyitva tartás tilalmát, illetve a bent tartózkodás tilalmát szegték meg.

Kiss Róbert elmondta, hogy tegnap Kecskeméten ellenőriztek egy edzőtermet, három ott edző emberrel szemben intézkedtek szabálysértés miatt, és egy hétre bezáratták az edzőtermet. Egy  budapesti pékség pedig a maszk nem megfelelő használata miatt nem nyithat ki egy hétig. 

Az alezredes megjegyezte, hogy csütörtökön újabb 8509 személy került hatósági házi karanténba, így jelenleg 53 238 személy van hatósági házi karanténban.

 

Müller Cecília: az egészségügy most is működik

 

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette. 6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek 164 018-an vannak.

A tiszti főorvos kiemelte, hogy 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A betegek állapota eltérő, de napról napra kicsit többen, jelenleg 639-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5513 főre emelkedett. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő betegségeit mindenki tartsa karban, mert ha valakinek alapbetegsége van, arra nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus.

Hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügy a koronavírus-járvány ellenére is működik. Vannak olyan ellátások, amelyeket elhalasztottak azért, hogy minden olyan eljárás, beavatkozás, ami feltétlenül szükséges, elvégezhető legyen. Mint mondta, minden kórházban kezelnek most koronavírusos beteget, és mindenütt rendelkezésre állnak a felszerelések és azok a szakemberek, akik a lehető legjobb ellátást tudják biztosítani annak, aki kórházba kerül. Megjegyezte, hogy 1200 főt rendeltek ki más intézménybe az ellátás zavartalanságának biztosítása miatt. 

Müller Cecília hozzátette: a gyógyászati szolgáltatások, gyógykezelések továbbra is elérhetők. Bár a közfürdők látogatása tilos, a vízgyógyászati szolgáltatások nagy része biztosított a betegek részére. Például elérhető az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő – jellemzően azok a szolgáltatások, amelyek egyenként vagy a védőtávolság megoldásával vehetők igénybe, két beteg közötti fertőtlenítéssel. Kérte ugyanakkor, hogy mindenki jobban ügyeljen a személyes higiéné betartására, ha ilyen kezelésre érkezik. Hozzátette továbbá, hogy a 18 év alattiak gyógy-úszása is megengedett úgy, hogy meghatározták a medence egyidejű terhelését.   

További programok »

Itthon

Együttműködés a zöld városokért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.
2021. október 27. 17:18
FEL