Müller Cecília: Bárki lehet fertőzött, illetve fertőző személy

2020. november 18. 12:52 | Vári Bianka

Alaptalan híreket terjesztenek, a hatályban lévő korlátozások 2020. december 11-ig érvényesek - fogalmazott Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília arról beszélt, hogy az emelkedő számok arra figyelmeztetnek: továbbra is fegyelmezetten be kell tartani a higiénés szabályokat.

– Valótlan tartalmú hírre szeretném felhívni a figyelmet. A jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg Magyarország Kormánya, azok a korábbiakban már bejelentettek szerint december 11-ig maradnak hatályban. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg, 2021. február 8-ig – kezdte a napi tájékoztatót Kiss Róbert rendőr alezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy a járvány egész Európa területén rendkívüli mértékben emelkedik. Az elmúlt 24 órában 4290 új fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg közel 7500 főt kezelnek kórházban, és több mint 580-an vannak lélegeztetőgépen. Az emelkedő számok arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is fegyelmezetten be kell tartani a higiénés szabályokat. 

Magyarországon a települések 88%-ában igazoltak már pozitív esetet. Ez a fertőzöttségi mérték bizonyíték arra nézve, hogy bárki lehet fertőzött, illetve fertőző személy. Továbbra is cél a járványgörbe ellaposítása, ez járul hozzá az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzéséhez.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy területileg Budapesten kívül a nyugati megyék a leginkább érintettek. A pozitív esetek életkor szerinti eloszlásában nincs jelentős változás: a fertőzöttek negyede a 40-49 éves korosztályba artozik, 15% 65 év feletti, a 14 év alattiak aránya pedig elenyésző, alig 4%.

További programok »

FEL