Müller Cecília egy részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hozott

2020. június 4. 13:45 | Papp Ádám Sándor

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes számolt be a koronavírus-járvány legfrissebb fejleményeiről az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 3954 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt 5 idős, krónikus beteg halt meg, így 539 főre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma 1210 fő, 2205-en pedig már meggyógyultak – közölte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Jelentős változások nem történtek, ez is azt igazolja, hogy a járvány nyugvópontra érkezett – emelte ki.

Az újonnan felfedezett fertőzött személyek általában kontaktszemélyek - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak kedvező adatai lehetőséget adnak a változtatásokra, melyeket lassan és óvatosan vezetnek be. Így alakulhat ez a szociális intézményekben is. Mivel továbbra is 33 idősek otthona érintett, és a betegek száma ott is folyamatosan csökken, ezért a veszélyhelyzet megszűnését követően, június 20-ától nagy valószínűséggel jelentősebb mértékben változtatják azokat az intézkedéseket, melyeket korábban az idősek védelmében a zárt közösségekben bevezettek.

– A kedvező járványügyi helyzet bizonyos lépéseket lehetővé tesz, ezért egy részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hoztam. Ez azt jelenti, hogy a látogatás lehetőségét a szociális intézményekben is biztosítani kell. De továbbra is garantálni kell a maximális biztonságot - szögezte le Müller Cecília.

Kifejtette: a látogató hozzátartozó tartsa a két méteres távolságot, lehetőleg a szabadban találkozzanak és ott élvezzék egymás társaságát. Csak egészséges személy menjen látogatni, a látogatók részére biztosítani kell a kézmosás lehetőségét. A maszk viselése mellett a fodrász, a pedikűrös és manikűrös is beengedhető és az intézményekbe és a vallási események is megtarthatóak. Amennyiben a gondozott „ágyban fekvő”, és több ápolt fekszik egy szobában, akkor egyszerre egy látogató, maszkban mehet be a szobába, kórterembe. Élelmiszert és „egyéb dolgokat” is be lehet vinni.

Új lakót csak akkor lehet felvenni, ha négy napnál nem régebbi koronavírus-tesztje negatív eredményt mutat.

Végezetül Müller Cecília „nagy tisztelettel és hálával” megköszönte azoknak a munkáját, akik hősiesen helytálltak hónapokig és messze a munkaköri kötelességükön túl adtak azoknak, akiket rájuk bíztak.

Kiss Róbert rendőr alezredes már arról beszélt, hogy Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első hullámában, azonban a járvány második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása.

Emlékeztetett a mai kormányinfón elhangzottakra, így arra is, hogy június 20-án érhet véget a különleges jogrend, nyithatnak a színházak és a mozik, az idősek vásárlási sávja viszont továbbra is megmarad.

Beszélt arról is, hogy csütörtökön 56 kórházba szállítanak ki védőfelszerelések, melyeket a kórház-parancsnokok fogadnak.

Kiss Róbert hangsúlyozta, hogy bár Ausztria mától megnyitotta a határt, de a Magyarországra belépéskor az eddigi szabályok érvényesek.

Jelenleg 860-an használják a rendőrség hatósági házi karantén applikációját, az elmúlt 24 órában pedig 625 hatósági házi karantént rendeltek el – tette hozzá.

További programok »

Itthon

FEL