Müller Cecília: Több a gyógyult, mint az új fertőzött az elmúlt 24 órában

2020. november 30. 13:11 | Vári Bianka

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos a szabályok teljes körű betartása, ugyanis ettől is függ, milyen lesz a karácsonyunk.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr-alezredes ismertette az elmúlt hétvége adatait. Maszkviselési szabályok megszegéséért 683 esetben, kijárási tilalom be nem tartása miatt 1293 személy ellen intézkedtek és 8 üzletet ideiglesen bezártak a szabályok be nem tartása miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványgörbe még emelkedik, ugyanakkor lassulás figyelhető meg. Továbbra is fontos a szabályok teljes körű betartása, hiszen ettől is függ, milyen lesz a karácsony. A kormány december elején dönt arról, hogy karácsonykor milyen szabályok lesznek érvényesek.

Az elmúlt 24 órában több mint 8000 főt nyilvánítottak gyógyultnak, ami több, mint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Jelenleg az tekinthető gyógyultnak, aki 3 napja tünetmentes és a tünetei megjelenésétől számított 10 nap eltelt. A fertőzöttek jellemzően otthon gyógyulnak, és nem kell felszabadító laboratóriumi vizsgálatot végezniük. Erre csak akkor van szükség, ha munkájuk folytán kockázati csoportal érintkeznek, vagyis szociális- vagy egészségügyi dolgozók.

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy a bevezetett vásárlási idősáv az időseket védi. Arra kéri őket, hogy ha tehetik, elsősorban ebben az időben menjenek üzletbe, drogériába vagy gyógyszertárba, ugyanakkor a szabályok nem tiltják számukra az ezen kívüli vásárlás lehetőségét.

A csoportos, célzott tesztelés első hete lezajlott, ennek eredményéről kedden adnak részletes tájékoztatást. 

További programok »

Koronavírus

Elhunyt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 929 164 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 706 773-an a második, 1 millió 33 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
09:50
FEL