Müller Cecília: kedvezőek a magyarországi járványügyi adatok

2020. június 3. 12:35 | Papp Ádám Sándor

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr ezredes számolt be a koronavírus-járvány legfrissebb magyarországi információiról az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki koronavírust, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – kezdte napi tájékoztatóját Müller Cecília. Az országos tisztifőorvosrról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában 2 krónikus beteg hunyt el, amellyel 534 főre emelkedett az elhunytak száma. Kiemelte: 2190-en már meggyógyultak, így összesen 1207 fő aktív fertőzöttet tartanak számon az országban. Hozzátette: 414-en vannak kórházi ápolás alatt és 24-en lélegeztetőgépen.

– Kedvező tendencia látszik az idősotthonok vonatkozásában – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, hogy összesen 33 intézményben regisztráltak pozitív eseteket, de az intézmények száma nem emelkedett, a betegek gyógyulnak. Az 5991 főből összesen 899-en váltak pozitívvá a járvány ideje alatt. Közülük 460-an meggyógyultak, sokan visszakerültek a kórházakból az intézményekbe – tette hozzá.

A vírus továbbra is köztünk van és jelen van az egész világon, húzta alá. Naponta 100 ezer új beteget regisztrálnak világszerte és a halálozások száma is gyarapodik. A beazonosított fertőzöttek száma a világon 6 millió 400 ezer , közülük több mint 3 millióan meggyógyultak már, a halálozások száma pedig meghaladja a 380 ezer főt. 

Müller Cecília beszélt arról, hogy a hazai adatok kedvezőek, az első hullám végén járunk, ezért lehetséges az, hogy hétről-hétre újabb enyhítő intézkedéseket tudnak bevezetni.

Az országos tisztifőorvos kitért a felsőoktatási intézményekben zajló vizsgaidőszakra is. Elmondta: a szóbeli vizsgák esetén a vizsgáztató és a vizsgázó számára is ajánlott a maszk viselése, de nem kötelező. A teremben viszont csak ketten lehetnek bent egyszerre. A közös vizsgák esetén a megfelelő távolságot be kell tartani. Felhívta a figyelmet a vizsgaterem szellőztetésére és a vizsgázókat arra kérte, hogy továbbra is a saját felszereléseiket használják.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a kormány a mai napon is ülésezik, ahol foglalkoznak a járványügyi védekezéssel is. Erről holnap, a miniszterelnökséget vezető miniszter számol majd be a Kormányinfón.

Ismertette, hogy már 880 fő használja az elektronikus házi karantén alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 770 hatósági karantént rendeletek el, így összesen összesen jelenleg 11172-en vannak hatósági házi karanténban.

További programok »

Itthon

FEL