Mellrák, prosztatarák - felvonulással hívják fel a figyelmet a megelőzésre

2018. szeptember 29. 11:35 | behir

Motoros felvonulással hívják fel a figyelmet szombaton a mellrák, vasárnap pedig a prosztatarák megelőzésének módjaira. Mindkét betegségre igaz, ha idejében felismerik, egyik sem befolyásolja az életkilátásokat.

A prosztatarák az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nyugat-európai országokban, Észak-Amerikában és hazánkban is. Magyarországon évente mintegy négy és fél ezer férfit diagnosztizálnak a betegséggel, és megközelítőleg ezerháromszáz ember halálát okozza. „Nagyon magas ez a szám, és az arány sem túl jó, hiszen a rákos betegek harminc százaléka belehal a betegségbe. Az előfordulás valószínűsége Magyarországon nem olyan magas, mint a skandináv országokban, a halálozási ráta azonban kiugró” – mondta Nyirády Péter, a Semmelweis Urológiai Klinika igazgatója, egyetemi tanár.

 

Alattomos betegség 

 

A magas halálozási arányt az magyarázza, hogy Magyarországon vagy túl későn – amikor már kialakultak az áttétek – vagy egyáltalán nem is fedezik fel a betegséget. A prosztataráknak ugyanis a korai időszakban nincsenek tünetei.

Érdemes az idősödő férfiaknak azt is számba venni, hogy nincs arra módszer, amivel meg lehetne előzni a betegséget, azonban a rendszeres testmozgás és az optimális testsúly megtartásával csökkenthetik a prosztatarák kialakulásnak kockázatát – mondta Nyirádi Péter. Arról is beszélt, hogy a magasabb szexuális aktivitás is előnyös lehet, ugyanis egy amerikai vizsgálat eredményei azt bizonyítják, hogy azoknál a férfiaknál, akik havonta legalább huszonegyszer ejakulálnak, jóval alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Ugyanakkor a genetika is meghatározó. „Ha családi halmozódás előfordul, így, ha valakinek a közvetlen felmenője vagy testvére szenvedett a betegségtől, az esélyek nagyobbak. Azonban ha két férfi hozzátartozót is érintett a betegség, akkor tizenötszörös lehet a prosztatarák kialakulásának valószínűsége” – világított rá az igazgató.

Szombaton a mellrák, vasárnap pedig a prosztatarák megelőzésére hívják fel a figyelmet. A mellrák elleni küzdelem világnapjával kezdődik október, amely az emlőrák elleni küzdelem hónapja, amelynek nyitányaként a Magyar Rákellenes Liga második alkalommal hívja fel motoros találkozóval és felvonulással a figyelmet a betegségre és a betegségben érintettekre. A motorosokat a liga alapszervezetei indítják útnak szombaton az ország minden tájáról az Országos Onkológiai Intézetbe, rózsaszín szalagokra írt üzenetekkel. A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása. Szeptember 30-án a The Distinguished Gentleman’s Ride keretében 95 ország 650 városában – így Budapesten is – egy időben több mint 120 ezer motoros célja hatmillió dollárnyi egyéni és szponzori adományt gyűjteni a novemberi „bajszos” kampányból is ismert Movember Foundationnek. Az idei budapesti – mintegy 40 kilométeres – motorozásra már csaknem háromszázan regisztráltak, és a hazai felajánlások összege már meghaladta a tízezer dollárt. Az alapítvány az adományt a prosztatarák kutatására és a prevenciós szűrések népszerűsítésére, valamint férfiaknak szóló mentálhigiénés programokra fordítja.

 

A korai felismerés életbevágó lehet

 

Az egyetlen mód a betegség legyőzésére a korai felismerés. Azok a férfiak, akiknél a családban előfordult a betegség, negyvenöt éves koruktól mindenképp forduljanak orvoshoz, egyéb esetekben ötvenéves kortól évente egyszer látogassanak el urológushoz.

„Ha akkor érkezik, amikor már megjelennek a tünetek, esetleg csontfájdalmat észlel, nehéz a vizelés, vagy vért lát az ejakulátumban, az valószínűleg azt jelenti, hogy prosztatarákja van, de sajnos ezek a tünetek már arra is utalhatnak, hogy több áttét is kialakult” – magyarázta.

 

Nem kell rettegni

 

Sokan azért nem járnak szűrésre, mert félnek a vizsgálattól. Nyirády Péter erre úgy reagált: nem kell rettegni, mindenki azt mondja a vizsgálat után, hogy sokkal rosszabbra számított. A rettegett procedúrát szaknyelven rektális digitális vizsgálatnak nevezik, ami azért fontos, mert a végbélen keresztül a legkönnyebb kitapintani a prosztatában lévő elváltozást. A prosztatarák ugyanis a leggyakrabban a végbéllel találkozó részen növekszik.

Kevesen tudják – illetve csak azok, akik járnak szűrésre –, hogy ilyenkor vért is vesznek, abból ugyanis kimutatható az úgynevezett prosztataspecifikus antigén – közismertebben PSA –, ami tumormarker, és szintén segíthet a korai felismerésben, kóros esetben ugyanis az átlagnál magasabb a PSA értéke.

 

Létfontosságú a megelőzés

 

A Semmelweis Urológiai Klinika igazgatója arról is beszélt, hogy a nők és a férfiak szokásait tekintve teljesen máshogy viszonyulnak a szűrővizsgálatokhoz.

A nők gondolnak a megelőzésre, a férfiak csak arra gondolnak, hogyha baj van, akkor orvosoltatják a problémát. Nyirády Péter hozzátette, amennyiben idejekorán felismerik a prosztatarákot, az ma már korszerű módszerrel teljes mértékben gyógyítható. Az idejében felismert betegség nem befolyásolja az életkilátásokat, pont úgy, mint az emlőrák, amelyet késői felismerés esetén csak gyógyszeres vagy kemoterápiás kezeléssel lehet kezelni.

 

Nagy a nők felelőssége

 

Kevesen tudják vagy foglalkoznak azzal, hogy a mellrák a férfiakat is érintheti. Az összes mellrákos megbetegedésnek ugyan mindössze két százaléka érinti a férfiakat, azonban ezek súlyosabb kimenetelűek – fogalmazott a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Rozványi Balázs úgy vélte, a nőknek nagy feladatuk van, ugyanis nekik kell biztatni a férfiakat, hogy menjenek szűrésre.

Magyarországon évente több mint nyolcezer nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, és mintegy kétezren bele is halnak, így tehát érdemes nagyobb figyelmet fordítani a felismerésre, ugyanis – ahogyan a prosztata esetében – minél korábban fedezik fel a daganatot, az emlőrák is annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Megjegyezte, hiába egészségtudatosabbak a nők, Magyarország még mindig nem büszkélkedhet a népegészségügyi emlőszűrés részvételi arányával. Ha nagyon jóindulatúak akarunk lenni – fogalmazott az elnök –, akkor a vizsgálatra csak minden második nő megy el, pedig a népegészségügyi szűrés minden biztosítottnak jár. Sőt, a rendszer behívásos alapon is működik, hiszen minden 45 és 65 év közötti nő kétévente értesítést kap levélben, hogy jelenjen meg szűrésen.

„Mindenkit arra bátorítunk, hogy menjen el. Ebben a korosztályban a legnagyobb gyakorisággal lesznek mellrákosak a nők” – mondta.

 

Komolyan kell venni az önvizsgálatot

 

A statisztikák szerint 2000-től 2015-ig a 45 és 65 év közötti nőket érintette a megbetegedések fele. Rozványi Balázs felhívta a figyelmet, hogyha nincs családi előzmény vagy egyéb veszélyeztetettség, akkor elegendő kétévente elmenni szűrővizsgálatra, de a fiataloknak is érdemes komolyan venni az önvizsgálatot, ugyanis a mellrák egyre gyakoribb jelenség náluk is. Mindenki ismerje meg a saját testét, figyelje azt, és ha olyan változást érez, ami néhány hétnél tovább fennáll, akkor menjen el szakemberhez és vizsgáltassa ki magát.

A 65 év feletti nőknek is érdemes szűrővizsgálatra menniük, hiszen ebben az életkorban sem csökken a kockázat. A szűréshez a háziorvos adhat beutalót.

Amennyiben a mammográfiás lelet pozitív, biopsziás mintavétel és további vizsgálatok következnek, majd az eredmények egy úgynevezett onkoteam elé kerülnek, ami azt jelenti, hogy a kezelési javaslatot közösen dolgozza ki többek között onkológus, sebész, patológus, radiológus, sugárterapeuta, pszichológus, dietetikus vagy éppen gyógytornász is. Az orvosok javaslata alapján eldönthetjük, hogy elfogadjuk vagy elutasítjuk a javasolt kezelést.

„Az estek nagy részében műteni kell, ezt követheti a sugárterápia, kemoterápia vagy a hormonkezelés is. Nagyon fontos a korai felismerés, hiszen a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot. Ez nemcsak azt jelenti, hogy meg lehet menteni a páciens életét, hanem azt is, hogy nem kell teljes csonkoló műtétet végezni, mint 20 éve, hanem arra törekszenek az orvosok, hogy csak a daganatot és a legszükségesebb részt távolítsák el” – mondta az elnök.

 

Csökkenthető a daganatok kialakulásának kockázata

 

A daganatok kialakulásának kockázata az Európai Rákellenes Kódex szerint csökkenthető. Például minden várandósság csökkenti a mellrák kockázatát mintegy 4-5 százalékkal, ugyanígy a szoptatással eltöltött idő is. Ezek mellett az elnök nem javasolta hormonális fogamzásgátlók tíz évnél további szedését.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke még elmondta, hogy habár a mellrák esetében nem mutat szignifikáns előnyt a mozgás, a dohányzás mellőzése vagy éppen az egészséges táplálkozás, de ezeket mindenkinek javasolja, ugyanis a rák kockázatának csökkentése mindenki számára fontos.

 

A táplálkozás és a testmozgás sokat segíthet

 

A dietetikus is arról beszélt, hogy az egészséges életmóddal a rák kialakulásának kockázata csökkenthető, így a könnyű, változatos étrend és a napi ötszöri étkezés kulcsfontosságú egészségünk szempontjából. Faragó Annamária mindenkinek javasolja, hogy a három főétkezéshez fogyasszon zöldségeket, törekedjen a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztására, és hangsúlyozta a sovány húsok és halak, főleg a lazac beemelését az étrendbe.

Az egészséges életmód azonban nemcsak a napi ötszöri étkezésből áll, ide tartozik a rendszeres testmozgás is. A dietetikus szerint az is megfelelő lehet, ha napi fél órát gyalogolunk, ám a lehetőségek palettája igen széles. „Mindenképpen olyan sportot válasszunk, amelyet élvezettel művelünk” – jegyezte meg.

 

Sokat (t)ehet a prosztatarák megelőzésének érdekében

 

A Torontói Egyetem vizsgálata szerint az E-vitamin, a szelén, a D-vitamin, a szója és a zöld tea jó hatással vannak a prosztatabetegségekre. A gránátalma fogyasztása is hatásos lehet, mert antioxidánsokat tartalmaz és sejtvédő hatású – tette hozzá.

A dietetikus kiemelte, hogy érdemes hidegen sajtolt tökmagolajat is fogyasztani például éhgyomorra egy mokkáskanálnyit. Jótékony hatású lehet a prosztatarák elkerülésében a földimogyoró, a dió és a telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok, ilyen az olíva- és a szezámmagolaj is. Ezek mellett érdemes brokkolit, kelbimbót, kelkáposztát, fogyasztani, ugyanis ezek diindolmetánt tartalmaznak, ami olyan fehérjék termelődését gátolja, amelyek hozzájárulnak a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez.

A szójával való kísérletezés is gyümölcsöző lehet, ugyanis genisztein nevű hatóanyaga szintén pusztítja a prosztatarákot okozó sejteket, továbbá sejtvédő hatása is van. Jó példa erre, hogy Japánban sok szóját fogyasztanak, ott százezer férfiből négy hal meg prosztatarákban, ezzel szemben a nyugati országokban tizenhét.

 

Ha szereti a paradicsomot, jobbak az esélyei

 

Faragó Annamária hangsúlyozta, hogy a Harvard Egyetem kutatásai alapján, azok a férfiak, akik paradicsomot vagy paradicsomalapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal vagy többször, azoknál 34 százalékkal csökkent a prosztatarák kockázata. „A paradicsom likopintartalma miatt nagyon figyelemre méltó gyümölcs, ugyanis ez egy olyan antioxidáns, amely a sejtvédelemben játszik szerepet” – részletezte.

A kerülendő és káros élelmiszerek közt említette a zsírban vagy bő olajban sütött ételeket és a mértéktelen alkoholfogyasztást is. Kiemelte, hogy a prosztatarák megelőzésében az egészséges testsúly kialakítása és megtartása is fontos.

 

A mellrák elkerülésében a stressz kiiktatása lehet a kulcs

 

A dietetikus a mellrák elkerülése érdekében szintén az egészséges életmód fontosságát és a stressz kerülését hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, minél stresszesebb az ember, annál könnyebben támadnak a rákos sejtek, ugyanis a stressz hasi hízást okoz, hiszen a szervezet így védi a sejteket a behatásoktól. Megjegyezte, a hasi zsírpárnák növekedését okozza a rossz minőségű vagy kevés alvás is.

A daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentik a hazai gyümölcsök, így az alma, a málna, az áfonya, a szeder vagy éppen az eper, ezek ugyanis magas koncentrációban tartalmaznak a szervezet egészséges működését támogató természetes összetevőket. A zöldségek közül kiemelkedően segítheti a prevenciót a paradicsom, a sütőtök, a retek, a kelbimbó, a karfiol, a kelkáposzta, a brokkoli, a fehérrépa, az édesburgonya, és a vízitorma, mert olyan enzimeket szabadítanak fel az emberi testben, amelyek hatékonyan pusztítják el a daganatos sejteket.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL