Müller Cecília: A vírus ma már széles körben fertőz

2020. október 13. 12:04 | Varga Diána

A koronavírus-járvány második hullámának felszálló ágában vagyunk, a vírus ma már a társadalom széles körében fertőz – fogalmazott az országos tisztifőorvos kedden, az operatív törzs napi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetésén túl kiemelte, hogy nagyon magas az elhunytak száma, köztük sokaknak volt szív- és érrendszeri betegsége, magas vérnyomása, érelmeszesedése, de több főnek volt valamilyen autoimmun betegsége – cukor- vagy daganatos megbetegedése, köszvénye. A szakember ismét arra figyelmeztetett, hogy ezek a betegségek magas kockázati tényezőnek számítanak a fertőzöttség szempontjából és karban kell tartani azokat, rendszeresen konzultálni kell a háziorvosokkal.

Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több beteget ápolnak korházban (jelenleg több mint 1500 főt) és 160-an vannak lélegeztetőgépen. Éppen ezért hangsúlyozta, hogy a fertőzés nem ugyanolyan kockázatot jelent mindenki számára. Arra is kitért, hogy jelenleg 28 óvodában és 16 iskolában van rendkívüli szünet; 130 osztályban és 3 iskolában pedig digitális oktatás.

Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, az érintett korcsoportok változása tetten érhető. Az elmúlt héten 817 és 1375 között változott a napi esetszám, amit számos tényező befolyásol: például, ha egy szociális intézmény érintett lesz, akkor hirtelen magasabb lehet ez a szám. Mint mondta, a 20-29 éves korosztály továbbra is nagyban érintett, de egyre több a fertőzött a 30-60 éves korosztályban is; a gyerekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző, de itt is van növekedés. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy széles körben van jelen a vírus, ennek tudatában kell betartani a szabályokat. A 40. héten 100 ezer főre 322 fertőzött jutott, míg 397 a 41. héten. Továbbra is a sűrűn lakott területeken van leginkább jelen a vírus, így a fő- és nagyvárosokban magasabb a pozitivitási arány, de vidéken is nő a fertőzöttek száma. Budapest és Pest megye a legérintettebb, míg Békés továbbra is a legkevésbé fertőzött megyék közé tartozik. Arról is beszélt, hogy az elhunytak többsége az idősebb korosztály tagja, az átlagéletkor 75 év.

Kérdésre az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az őszi-téli időszakban mindig javasolt D-vitamint szedni, ezt ki lehet egészíteni C-vitaminnal. Arról, hogy mekkora mennyiséget szedjünk, beszéljünk háziorvosunkkal; az általános egészségi állapotunkat tartsuk karban, mozogjunk, hogy erősítsük immunrendszerünket, és vigyünk be sok folyadékot – javasolta.

Kiss Róbert r. alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy  a védelmi intézkedések megszegése miatt 24 esetben volt szükség rendőri intézkedésre az elmúlt napon. Emlékeztetett, hogy a tömegközlekedésen és a boltokban kötelező a maszk hordása, a kötelezettség be nem tartása a védelmi intézkedések megszegését jelenti a bolt üzemeltetője és a sofőr számára is. Mint mondta, a rendelet életbe lépése óta 1168 intézkedésre került sor emiatt.

További programok »

FEL