Müller Cecília: Már Európában van az indiai mutáns, kérdés, okoz-e problémákat

2021. április 26. 12:24 | Varga Diána

Az országos tiszti főorvos arra is felhívta a figyelmet: attól, hogy kinyitottak a teraszok, a védelmi intézkedéseket be kell tartani.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese arra emlékeztetett, hogy szombaton megnyitottak a teraszok. Tapasztalataik szerint a jó időben tömegesen jelentek meg az emberek az utcákon, de a védelmi intézkedéseket a lakosság többnyire betartotta, kirívó szabályszegés nem volt. Azt is kiemelte, hogy a legtöbben betartották a kijárási tilalomra vonatkozó szabályt is.

A rendőrök egyébként a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 2137, a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 1050, a kijárási tilalom megszegése miatt 915, a korridorokon 345 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén.

 

A magyar vakcina is elölt vírust tartalmaz majd

Müller Cecília országos tiszti főorvos már arról beszélt: vasárnapig 3 603 901 ember kapta meg az első védőoltást. Annak érdekében, hogy folytassák az oltási kampányt, "tetemes mennyiségű oltás" érkezett hazánkba. Kiemelte a Sinopharm-szállítmányt, amelyet rövid időn belül kórházi oltópontok és háziorvosok rendelkezésére bocsájtanak. Ismét rámutatott: egy elölt, teljes vírust tartalmazó, inaktivált vakcináról van szó, amely hatékony, erős immunválaszt vált ki a szervezetben. Épp azért, mert a teljes vírust tartalmazza, bíznak abban, hogy ez rendkívül hatásos lesz a különböző mutáns variánsokkal szemben, megjegyezve, hogy a magyar vakcina is ezt a technológiát alkalmazza.

Az elmúlt időszakban megnyílt az online oltási időpontfoglaló – folytatta a tiszti főorvos –, így nem kell várni háziorvosi behívóra, SMS-re. Ennek értelmében mindenki, aki regisztrált a védőoltásra, foglalhat magának időpontot az eeszt.gov.hu oldalon keresztül. Különösen előnyösnek nevezte, hogy a foglalás kevés időt vesz igénybe és mobillal is lebonyolítható, így akár a fiatalok is könnyen végig vihetik a folyamatot. Ezt azért tartja fontosnak, mert ez a korosztály élvezi ki leginkább a teraszok nyitását.

Müller Cecília arra is kitért, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ezen a héten tartja az európai immunizációs hetet, melynek központ üzenete idén a koronavírus elleni vakcináció. Megjegyezte: Magyarországon a lakosság 37 százalékát már beoltották, így Málta után a másodikok vagyunk, általánosságban 21 százalékos az átoltottság az uniós országokban. A saját egészségünk megtartásán túl felelősek vagyunk magunkért, egymásért, közösségünkért – hangsúlyozta a szakember. Az oltások beadásának fokozása érdekében továbbra is járják a vidéket az oltóbuszok: eddig 7 megyében, 62 településen járt már a busz, amely segítségével több mint 10 ezer főt oltottak be. A napokban Csongrád, Szabolcs és Borsod megyében vannak jelen ilyen módon.

 

Örüljünk a terasznyitásnak, de óvatosan

Az országos tiszti főorvos kiemelte: a járvány nem tűnt el, 1936 új fertőzöttet regisztráltak, 176 beteget veszítettek el az elmúlt 24 órában – sokan közülük nem szenvedtek krónikus betegségben. Kiemelte: az indiai variáns – amely két mutáns révén jött létre – okoz a legnagyobb problémát a világon jelenleg, hozzátéve, hogy a járvány és a kórokozók nem ismernek határokat: Európában először Svájcban detektálták a koronavírusnak ezt az új változatát. Megjegyezte, hogy egyelőre még nincsenek tapasztalatok azzal kapcsolatban, hogy ez a variáns milyen további járványügyi problémákat okozhat, ezért a védelmi intézkedések továbbra is rendkívül fontosak. Mint mondta, mindenki örül a felszabadult, teraszos találkozásoknak, de továbbra is kéri, hogy legyünk felelősséggel egymás iránt, közterületen maszkot kell viselni, a higiéniás előírásokat be kell tartani. A járványügyi adatok ugyan javulnak, és bár az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, továbbra is magas ez a szám. A szennyvízmintákból kiderül, hogy a legtöbb városban csökkenőben van az örökítőanyag, nagyobb mértékben Kecskeméten, Veszprémben és Nyíregyházán, míg kisebb mértékben Budapesten, Győrött, és Kaposváron, míg Debrecenben stagnálnak az adatok.

További programok »

Egészségügy

Gyűjtés indult a súlyos beteg vésztői kisfiúnak

A vésztői Fazekas Benett 7 éves korában ismertek fel egy rosszindulatú agytumort. A kisfiú jelenleg sugárterápiát és kemoterápiás kezeléseket kap, egy külföldi immunterápia azonban reményt adhat a családnak a gyógyulásra. Ennek költsége azonban nagyon magas, éppen ezért indult el az összefogás és a gyűjtés a városban.
2022. január 23. 11:42
FEL