Békéscsaba anno: Lepény Pál bíró emlékezete

2017. június 17. 13:11 | Mikóczy Erika

Ezerkilencszázhat június 27-én, az Alsóvégi temetőben új sírhalom domborodott. A frissen faragott fejfán Lepény Pál neve volt olvasható. A név viselője hosszú évtizedeken át ismert személyiség, de egyszerű ember volt. Típusa volt a régi Csaba parasztnábobjainak, felruházva minden tulajdonsággal, ami csak a „csabianszki nép” privilégiuma lehetett.

Száztizenegy éve hunyt el, 82 esztendőt élt Csaba hajdani nagy tekintélyű községi bírája. Lepény Pál szülei, Lepény Mihály és Lipták Judit csabai őstelki házban éltek. 1865-ben két Lepény család is lakott az épületben. E ház átszállott Lepény Pálra, akinek gyermek és fiatal koráról nincs ismeretünk. Tehetős gazdaként sikeresen munkálkodott. Mint magánember egyszerű puritán jellemű parasztember volt, megáldva természetes gondolkodással, erényekkel és földi javakkal.

A közéletben, mint bírójelölt tűnt fel 1875-ben. A község legmódosabb gazdáját 1878-ban nagy többséggel választották bírónak. Akkoriban csak gazdákból állt a képviselő-testület. A tagok a közgyűlések előtt rendszeresen a Fiume kávéházban találkoztak, a reggeli feketekávénál beszélték meg a község dolgát, s hogy miről is lesz szó az ülésen. Lepény Pál irányadó szóvivője volt a testületnek, nemcsak bíróként, de 1880 után is, amikor már kikerült kezéből a bírói pálca.

A közbirtokossági testület elnöke volt, amikor az 1875. január 25-ei ülésen arról döntöttek, hogy a belvárosban hajlékot teremtenek a színjátszásnak. Elnökként a színházban állandó páholy állt rendelkezésére, ahol élete párjával és gyermekeivel élvezhették az előadásokat.

Az 1888. évi csabai árvíz idején Lepény Pál a köz érdekében kifejtett hősies szolgálatával is érdemeket szerzett.

Beliczey István – aki Csaba egyetlen főispánja volt, és 14 évig viselte ebbéli tisztségét – igencsak kedvelte közeli szomszédját, a derék, sasorrú, intelligens, viccelődni mindig kész Lepény Pált egészséges paraszti humoráért és furfangjáért. Kortársai, no meg fiai, unokái és ükunokái elmesélései révén lehet tudni, milyen érdekes ember is volt Lepény Pál.

Amikor visszavonult a közszerepléstől, már csak a családjának élt. Sírjának helyét nem ismerjük, Lepény Pál emlékét utca és a sárgult csabai históriák lapjai őrzik.

 

Gécs Béla

 

 

További programok »

Kultúra

Egy évig ünnepelt Békéscsaba – Lezárult a Munkácsy 175 programsorozat

Munkácsy Mihály egyértelműen ott van a legjelesebb békéscsabaiak között – fogalmazott a város polgármestere. A megyeszékhelyen egy éven keresztül ünnepelték a festőművész születésének 175. évfordulóját, amelynek nyitó- és a zárórendezvényén is jelen volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter.
2020. február 20. 18:23
FEL