Befejeződött a Munkácsy Mihály Múzeum átalakítása

2018. szeptember 25. 09:27 | Kovács Andrea

Véget értek a  kilenc hónapig tartó kivitelezési munkálatok a  Munkácsy Mihály Múzemban, a napokban zajlik az intézmény műszaki ellenőrzése és átadása. 

 

 

Ando György, a múzeum igazgatója elmondta: a múzeum fejlesztésének leglátványosabb eleme az az új 208  négyzetméteres kiállító és közösségi tér, amelyet az 1912-ben épült régi műemléképületet és az 1972-ben épült Jankay galériát összekötve alakítottak ki.  Így a megnövekedett látogatószámot korszerű múzeumi körülmények között tudják fogadni kiállításokon és más múzeumi rendezvényeken egyaránt.

 

Munkácsy új rész

A Munkácsy Mihály Múzeum új közösségi és kiállító tere (Fotó: Tóth Áron)

 

A kivitelezést vezető Vandra Géza kiemelte: a projekt része volt a közművek cseréje a régi és az új épületrész alatt is. Gépi földmunkát nem lehetett végezni, az 1200  köbméter földet gyakorlatilag kézzel ásták ki. Ez nagyban nehezítette a kivitelezést, hiszen csak ezután tudták megkezdeni a szerkezet építését. Mint elmondta:  az új épületrészbe közel 500 köbméter tervezett minőségű  betont építettetek és mintegy 20 ezer darab téglát használtak fel az oszlopok kialakításhoz. A májusban módosított  kivitelezési időt sikerült tartaniuk és jelenleg már csak apró javítások és takarítási munkálatok vannak hátra.

 

Munkácsy terasz

Az új épületrész felett terasz is kialakításra került (Fotó: Tóth Áron)

 

Az épület ünnepélyes átadása október kilencedikén lesz, október 10-12 között országos néprajzi konferenciát rendeznek a múzeumban.  A nagyközönség pedig október 27-én a negyedik tortamustrán láthatja belülről is  az átalakított és kibővített új Munkácsy Mihály Múzeumot.

 

További programok »

FEL