Baran Ádám: van hiányérzetünk, de sikeres volt a 2020/21-es idény

2021. május 2. 13:26 | Papp Ádám Sándor

Véget ért a 2020/21-es idény a hazai röplabdázásban. A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE az Extraligában és a Magyar Kupában is ezüstéremmel zárta a szezont. Baran Ádám klubelnök értékelte a csapat szereplését a BRSE TV legújabb adásában.

A BRSE a 2020/21-es szezonban az előző idényekhez hasonlóan ezúttal is három fronton állt rajthoz. A CEV Kupában a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az olasz sztárcsapat, a Monza ellen. A Békéscsaba a Magyar Kupa négyesdöntőjének fináléjában kikapott a Nyíregyházától, így ezüstéremmel zárta a sorozatot. A hazai bajnokság döntőjében ismét a szabolcsiak jöttek volna szembe, de a koronavírus közbeszólt: a Fatum lejátszott mérkőzés nélkül lett bajnok.

– Mindenképpen sikeresnek ítélem meg a 2020/21-es szezont. Bár az, aki egy kicsit ismer engem, az tudja, hogy mindig a maximumra törekszem és ezt elvárom a munkatársaimtól, ennek szellemében építettük a klubot is. Tudom azt, hogy a stábtagok és a játékosok sem írták volna alá a szezon előtt a két ezüstérmet, de hogyha azt vizsgáljuk, hogy ez volt minden idők legerősebb magyar bajnoksága: négy olyan csapat vett részt benne, amely nemzetközi szintéren komoly eredményeket tud elérni és megállja a helyét. Ebben a mezőnyben két ezüstérmet nyerni véleményem szerint nagyon komoly dolog, éppen ezért a kollektíva munkáját elismerve büszkén zártuk a szezont, még akkor is, hogyha van bennünk keserűség a bajnoki döntő miatt. Ha nagy csatában, egy remekül felkészített Nyíregyháza ellen nem tudunk nyerni, az más, mint ahogy alakultak a dolgok, bár a véleményem az, hogy reális esélyünk lett volna az aranyérem megszerzésére és a BRSE történetének hatodik bajnoki elsőségét ünnepeljük itt Békéscsabán, de ez az ismert okok miatt nem történt meg. Abban az időszakban, illetve az azt követő napokban éreztünk ürességet és sok esetben keseregtünk, viszont ha az egész szezont nézzük, ahogy elkezdtük a munkát augusztusban és ahogyan végeztünk, büszkék lehetünk rá. Az elmúlt évtized legsikeresebb klubjaként beigazolódott, hogy a BRSE ott van a magyar röplabdázás élmezőnyében. Immár azon dolgozunk, hogy a következő szezonban ezen eredményeket megismételjük, de persze az a cél, hogy túlszárnyaljuk, mégha nehéz is lesz – mondta Baran Ádám a BRSE TV legfrisebb epizódjában.

 

 

A koronavírus-járvány a sport világát gazdaságilag is érintette. Példaként említhető, hogy a hazai röplabda szövetség minden bajnoki mérkőzést megelőzően kötelezővé tette a klubok számára a PCR tesztek elvégzését.

– A koronavírus-járvány gazdasági hatását nem kell ecsetelnem, a sportban is markánsan megjelenik. Amennyiben a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületet nézzük, akkor több tízmilliós kiesést kellett a menedzsmentnek megoldania, nyilván ennek egy részét úgy, hogy újabb források után kellett menni és éjt nappallá téve kellett dolgozni, hogy azt a szintet amelyet magunktól elvárunk és reális esélyünk van az éremszerzésre, valamint amit a szurkolók elvárnak, azt tartani tudjuk. Rengeteg plusz költség merült fel tesztelésekből, vizsgálatokból kiindulva, amelyeket összesítve – jelenleg is zajlik a gazdasági rész lezárása – több milliós kiadásunk volt. A több tízmilliós kiesés egy részét sikerült megoldani. Jóeső érzés volt, hogy támogatóink döntő többsége a klub mellett állt, megerősítették azt, hogy a BRSE értéket képvisel és hosszútávon is elkötelezték magunkat mellettünk. Emiatt is van realitása annak, hogy a következő években is jó csapatunk legyen és csillogó érmekért tudjunk küzdeni a jövőben, mégha tudjuk, hogy nem lesz egyszerű a következő szezon sem – taglalta a klubelnök.

Az Európai Röplabda Szövetség döntése értelmében a magyar bajnok automatikusan kvalifikálja magát a 2021/22-es szezonban a Bajnokok Ligája főtáblájára.  

– Több oldalról is érzékeny témát feszegetünk. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület volt a zászlóshajója a magyar röplabdázás megújításának és annak, hogy újra felvállalják a haza klubok a komoly kiadások ellenére a nemzetközi porondon való szereplést, illetve büszkén képviseljék az itthoni röplabdázást. A BRSE az elmúlt 6-8 évben elért sikereinek is köszönhetően elért oda a magyar sportág, hogy immár a következő szezontól a Bajnokok-ligájában, amely top kategória a világ röplabdázásában, immár kvalifikáció nélkül, csoportkörbe tud jutni a magyar bajnok. Kimondott célunk volt ez, nem is kellett erről beszél a szezon előtt. A játékosok, stábtagok, a klubnál dolgozó kollégák közül mindenki szerette volna ezt. Mivel nem nyertük meg a hazai pontvadászatot, ezért jelen állás szerint nem tudtuk kvalifikálni magunkat a BL-be. Büszkék lehetünk azonban arra, hogy a második számú európai kupaporondon, a CEV Kupában ott lesz a BRSE és továbbra is folytatódhat a sikertörténet. Mérlegeljük továbbra is a lehetőségét annak, hogy a Magyar Röplabda Szövetséggel egyeztetve, illetve az Európai Röplabda Szövetséggel konzultálva van-e realitása annak, hogy a magyar bajnokság második helyezettjeként Bajnokok-ligája selejtezőben el tudjunk indulni. El fog jönni a mi időnk. Tudom azt, hogy a BRSE hamarosan a legrangosabb sorozatban fog szerepelni, hiszen az a víziónk, hogy a békéscsabai emberek, a csapat szurkolói hétről-hétre a világ legjobb csapatait és játékosait lássák itt a megyeszékhelyen. Makacsul és szentül hiszünk ebben a vízióban. Az, hogy ennek a következő szezonban jön-e el az ideje, vagy az azt követőben, amikor a bajnoki címmel kiharcoljuk a kvalifikációt, az még a jövő zenéje. Ami a legfontosabb, hogy nemzetközi kupaszereplő lesz a csapat a következő idényben, ennek megfelelő erősségű játékoskeretet illesztünk össze és méltóképpen képviseljük majd a klubot, Békéscsaba várost és a magyar röplabdázást a nemzetközi porondon – hangsúlyozta a BRSE első embere.

A csabai klub még márciusban jelentette be hét magyar játékos szerződéshosszabbítását.

– A klubnál mindig is fontos volt a tehetséges fiatal magyar játékosok nevelése és ez nem is fog változni. Ezt párhuzamba állítani azzal, hogy hazai és nemzetközi kupaporondon is sikeres legyen a klub, cseppet sem egyszerű. A játékosátigazolások bejelntését nem véletlen márciusra időzítettük: hét olyan sportoló hosszabbította meg a szerződését, akik közül mindenki korosztályos vagy felnőtt magyar válogatott játékos. Ez egy óriási lépés volt, hiszen ezen játékosok a hazai röplabdázás értékei. Ők alkalmasak arra, hogy hosszútávon méltó módon képviseljék klubunkat. Ismerve a hazai játékospiacot, Glemboczki Zórával, Molcsányi Ritával, Pekárik Eszterrel a hosszabbítás jelentős dolog, a fiatalokról nem is beszélve. Hozzájuk keresünk olyan külföldi és magyar sportolókat, akik szellemiségében és játéktudásban is beleillenek a koncepciónkba – ismertette.

Két héttel ezelőtt a klub újabb szerződéshosszabbítást jelentett be. A csapat pontgyáras átlója, a szerb válogatott Marta Drpa is marad a BRSE-nél a 2021/22-es szezonban.

– Törekszünk az állandóságra. Tudjuk és halljuk, hogy nagyon sok esetben a szurkolók azt szeretnék, hogy ugyan az a csapat fusson ki a következő szezonban, amely teljességgel lehetetlen. Éppen ezért a külföldi játékosok jelentős részével nem kívánunk szerződést hosszabbítani, természetesen ezt is bejelentjük majd a megfelelő fórumokon. Marta Drpa személyében egy olyan sportoló hosszabbított, aki garancia sikereinkre. Nem titok az, hogy még többet várunk tőle, ő is tudja, hogy ennél sokkal többre képes még, mint amit ebben a szezonban nyújtott. A szerb átló jól érzi magát Békéscsabán, meg van a bizalom a klub felé, hisz abban a koncepcióban, amit felvázoltam neki. Személy szerint én is és a szakmai stáb is hisz abban, hogy még eredményesebben tud játszani. Igazolta már azt jópár meccsen, hogy a magyar bajnokság egyik legjobbja és mellé szeretnénk még hasonló volumenű játékosokat igazolni. Tudjuk, hogy a vetélytársaink is erősítenek. A következő bajnokság sem lesz sétagalopp, de olyan minőségű játékoskeret összeillesztésén dolgozunk, amely hazai porondon és nemzetközi szintéren is alkalmas arra, hogy elérjük céljainkat és a BRSE szurkolók sok szép győzelemnek és felejthetetlen sikernek tapsolhassanak – zárta gondolatait Baran Ádám.

További programok »

FEL