Röplabda: Helytállt, de szettet nem nyert a BRSE Monzában

2021. január 26. 18:50 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE két szoros szettet is vívott a CEV Kupa nyolcaddöntőjében, de végül 3-0-ra kikapott a Saugella Monza otthonában és búcsúzott a további küzdelmektől.

SAUGELLA MONZA (OLASZ) - SWIETELSKY-BÉKÉSCSABAI RÖPLABDA SE 3:0 (16, 27, 22)
CEV Kupa-nyolcaddöntő, Monza, zárt kapuk mögött. Vezette: Voudouris (görög), Weinberger (svájci)
MONZA: Meijners 9, Danesi 6, Van Hecke 19, Orthmann 17, Carraro 3. Csere: Parrochielle (libero), Squarcini 3, Heyrman 7, Negretti 1, Begic 1, Obossa 1. Vezetőedző: Marco Gaspari.
BRSE: Vander Weide 17, Pekárik 2, Drpa 11, Glemboczki 4, Grudina 4, Kosekova. Csere: Molcsányi (libero), Cicic, Konstantinou 5. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Hosszú várakozás előzte meg a mérkőzést, hiszen a találkozót és a monzai buborékban tervezett három CEV Kupa összecsapást már decemberben le kellett volna játszani. A BRSE kezdeményezésére azonban elhalasztották a tornát, ugyanis a csabaiak jelezték, hogy nem minden feltétel adott a biztonságos lebonyolításhoz. Végül több mint egy hónappal később, az olasz válogatott sztárokkal, valamint kiváló légiósokkal felálló Saugella Monza ugyan zárt kapuk előtt, de vendégül láthatta az ötszörös magyar bajnokot.

Két olasz ponttal kezdődött a mérkőzés majd Marta Drpa válaszolt csabai részről (2-1). Gyors támadásokkal operált a hazai csapat, öt ponttal lépett el a Monza (7-2). A viharsarki időkérés után Lindsey Vander Weide két bombával mutatkozott be ellenfelének (7-5). A szett közepére új erőre kapott az olasz gárda és négyre növelte előnyét (13-9). Tóth Gábor időt kért, de tovább nőtt a különbség (18:10). A szett végjátéka jelentős monzai előnyből kezdődött, de a BRSE játékosai sem adták fel: Manolina Konstantinou megszerezte első pontjait új csapata színeiben (20-14). A játszma a papírformának megfelelően hazai sikerrel végződött (25:16).

 

(Fotó: BRSE)

(Fotó: BRSE)

 

A második szett ugyan olasz fölénnyel indult, azonban a csabaiak gyorsan reagáltak és egy 4-0-s sorozattal ledolgozták a négypontos hátrányt (11-11). A szett közepén Lindsey Vander Weide ászával már a BRSE állt jobban (12:13). Váltott vezetéssel haladtak a csapatok, majd Tina Grudina jól dolgozott a hálónál több alkalommal is, így jött az olasz időkérés (16-18). Sőt, Vander Weide újabb jó akciója után már három volt az előny (17-20). A hazaiak azonban pillanatok alatt egyenlítettek a korábban több európai sztárcsapatban megforduló holland Floortje Meijners révén, így már Tóth Gábornak kellett megszakítania a játékot (20-20). Fordulatos hajrá kezdődött, két csabai pont után Vander Weide rontott, majd Giulia Carraro bombájával már a Monza járt előrébb (23-22). A rutinos belga Lisa Van Hecke ugyan szettlabdához juttatta az olaszokat, de Drpa és Konstantinou bravúros megoldásai után a csabaiak is befejezhették volna a játszmát (24-25). A BRSE összesen három játszmalabdát hárított, de végül az egy labdamenetre beszálló Josephine Obossa blokkjával megduplázta előnyét a Monza (29-27).

Úgy tűnt, hogy az ötszörös magyar bajnok nem zuhant össze a drámai szetthajrá után és magához ragadta a kezdeményezést (1-4). Gyorsan reagált a Monza, a belga center Laura Heyrman bombájával tartotta a lépést, majd a német válogatott Hanna Orthmann is becsatlakozott a szettbe (6-7). Az olaszok ráadásul egy videózást is megnyertek, Meijners pedig egyenlített (8-8). Pekárik duplájával azonban maradt a BRSE-vezetés ezt követően is (9-10). A Csaba Glemboczki Zóra és Marta Drpa révén tartotta az előnyt, de a Monza ott maradt a csabaiak nyomában (17-18). Ebben az időszakban Van Hecke remekelt a házigazdánál, a BRSE ugyan vezetett, Tóth Gábor mégis időt kért (19-20). Pár perccel később ezt ismét megtette, de már hátrányban, egy rossz nyitásfogadás után (22-21). A hajrában az olaszok voltak határozottabbak, végül Van Hecke zárta le a harmadik szettet és a meccset (25-22).

A Saugella Monza bő másfél órás mérkőzésen 3-0-ra nyert, de a BRSE sem vallott szégyent, a második és a harmadik játszmában is volt esély a szettgyőzelemre, így akár egy hosszabb és szorosabb meccs is kialakulhatott volna. Az olasz együttes szerdán a negyeddöntőben a ZOK Ub csapatával mérkőzik, miután a szerb gárda 3-2-re nyert a cseh VK Selmy Brno ellen.

 

További programok »

FEL