Tóth Gábor: Maradt hiányérzet bennünk, hogy nem nyertünk szettet

2021. január 27. 12:04 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE vezetőedzője szerint a második és a harmadik szettben is reális esély volt arra, hogy játszmát nyerjenek az olasz sztárcsapat Saugella Monza otthonában a CEV Kupa nyolcaddöntőjében. Tóth Gábor első nemzetközi kupamérkőzésén irányított szakvezetőként és saját bevallása szerint a csapattal együtt feltöltődött, hogy a sportág egyik szentélyében szerepelhettek tétmérkőzésen.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a BRSE 3-0-s vereséget szenvedett a Monza otthonában a második számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjében, így búcsúzott a további küzdelmektől. A csabai gárda azonban a második és a harmadik szettben is nagy erőbedobásra késztette olasz ellenfelét.

- Pozitív volt a lányok hozzáállása a mérkőzésen, egyértelműen bizonyították, hogy nagy harcosok, tudnak küzdeni. Az első szettben nem tudtuk felvenni azt a tempót, amit a riválisunk diktált. A második és a harmadik szettben védekezésben és támadásban is fel tudtuk venni a versenyt a hazaiakkal. Minimális hiányérzetem van azért, mert nem tudtunk szettet nyerni, hiszen mindkét játszmában reális esélyünk volt erre – fogalmazott Tóth Gábor, a csabaiak vezetőedzője.

A szakvezető elmondta, hogy tanulságként azt le lehet vonni ebből a mérkőzésből, hogy ha az ellenfél közepes minőségű nyitásait nem tudják fogadni, illetve pontosan a feladóhoz juttatni, akkor nehéz ilyen szintű blokkvédekezést áttörni, mint amit a Monza képvisel.

- Sokszor pontatlanok voltunk, így az ütőink sokszor nagy ellenállásba ütköztek. Ez viszont nem olyan rendszerszerű probléma, amin ne lehetne dolgozni, javítani. Nemzetközi szinten, ilyen erős rivális ellen ez nem engedhető meg, ezt kegyetlenül kihasználja a rivális. Ezt a tapasztalatot elvihetjük a bajnoki rájátszásra, ebből tanulhatunk. Összességében méltóképp képviseltük a hazánkat és a magyar röplabdát – értékelt Tóth Gábor.

A szakvezető első nemzetközi mérkőzésén irányított, ráadásul abban a monzai csarnokban, amely 2003-ban épült és számos nemzetközi kupamérkőzésnek, valamint Európa-bajnoki találkozóknak adott otthont.

- Az Arena di Monza a röplabdázás egyik szentélye, itt vezetni egy csapatot nagy megtiszteltetés, a BRSE-t pedig még nagyobb megtiszteltetés! Az külön öröm, hogy nem vallottunk szégyent és komoly erőbedobásra késztettük a hazai csapatot. Azt gondolom, hogy feltöltődtek az akkumulátorok ebből a szempontból is, nagy élmény volt itt játszani. Aki ezt a pályát választja, annak óriási dolog, ha ilyen helyszíneken szerepelhet tétmérkőzésen – mondta el Tóth Gábor.

 

Molcsányi Rita is nagyot küzdött az olaszok ellen (Fotó: BRSE)

Molcsányi Rita is nagyot küzdött az olaszok ellen (Fotó: BRSE)

 

Molcsányi Rita szerint az első szettben egy kicsit megilletődötten játszott a csapat, de a folytatásban feljavult a játék és méltó ellenfelei voltak a hazai csapatnak.

- Amikor láttuk, hogy működnek azok a taktikai elképzelések, amiket elterveztünk, akkor már felszabadultabban és jobban tudtunk játszani, ez látszott a második és a harmadik szettben is. A végjátékokban megmutatkozott, hogy miért is a Monza az egyik legnagyobb esélyese az idei CEV Kupának. Egy kis hiányérzet maradt bennünk, de az olaszok tényleg megmutatták a klasszisukat, mert mindig volt olyan, aki hozzátett egy-egy extra megoldást a fontos pillanatokban - értékelte a csabaiak kulcsembere.

A libero korábban már pályára lépett teltházas mérkőzésen Olaszországban, most azonban zárt kapuk mögött kellett bizonyítani.

- Az olasz szurkolók nagy hangulatot tudnak teremteni. Ha drukkerek is vannak a lelátón, az még jobb játékot eredményezett volna. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a nézők a hazai csapatot támogatják, akkor is lendít mindenkin, hogy sokan vannak a csarnokban – emelte ki a BRSE válogatott játékosa.


A buborék valóban buborék 

 

A nemzetközi szövetség döntésének értelmében a csabaiak olaszok elleni összecsapása mellett a szerb ZOK Ub és a csek VK Selmy Brno nyolcaddöntőjét, valamint a két párharc győztesének találkozóját is Monzában bonyolítják le, tehát egy buborékban folytatódótt a második számú európai sorozat. Mind a négy csapat egy hotelben lakik, viszont külön időpontban vannak az étkezések és külön emeletet biztosítottak az együttesek számára.

- Minden közösségi térben, az utcán és a csarnokban is maszkot kell viselni, edzés közben és a mérkőzésen természetesen ezt nem kellett megtenni. A szervező klub a csapatok edzései között is hagyott negyedórát, így is csökkentve a találkozások számát. Azt külön ki kell emelni, hogy minden edzés után fertőtlenítették a csarnokot, a labdákat, a kispadokat, a játékteret annak érdekében, hogy megfelelő állapotban várja a létesítmény a következő csapatot. A jelen helyzetben minden profin és olajozottan működik – fogalmazott Tóth Gábor a torna körülményeivel kapcsolatban.

A csapat szerdán, a hazaindulás előtti napon újabb teszten vesz részt, hiszen ez egy kötelező lépés, amit a légitársaságok is megkövetelnek, valamint a CEV is vizsgálja majd, hogy minden a szabályoknak megfelelően működött és azt, hogy regisztráltak-e a csapatok fertőzött játékost vagy stábtagot az adott helyszínen. A csabai együttes még erőnléti és labdás edzésen is részt vesz Monzában és csütörtök este indul haza Békéscsabára, ahol hétvégén már folytatja a munkát.

 

További programok »

Sport

FEL