A BRSE játékosai vízi edzéseken is készülnek az új idényre

2020. augusztus 7. 13:39 | Papp Ádám Sándor

A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE felnőtt csapatának játékosai pénteken délelőtt rendhagyó módon, az Árpád Gyógy- és Strandfürdő medencéjében edzettek. A tervek szerint a röplabdások heti két alkalommal látogatnak el a fürdőbe a felkészülés ideje alatt, ahol Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász vezényletével dolgoznak majd.

Legutóbb a 2016/2017-es esztendőben tartott edzést a BRSE a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben. A csabai lányok liberoja, Molcsányi Rita elmondta, hogy számára ismerősek voltak a feladatok, a térdműtétjét követő rehabilitáció során is végzett gyakorlatokat a fürdőben. Hozzátette: ezek a foglalkozások a megfelelő erőnlét elérése mellett mellett kiváló alkalmat biztosítanak arra is, hogy a szezon előtt összekovácsolódjon a társaság.

– Szerintem már most érződik a csapaton, hogy kezd összeszokni és hogy mindenki nagyon jó természetű játékos. Ezek a foglalkozások is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban megismerjük egymást. Az edzések komolysága mellett ilyenkor több időnk marad a foglalkozás közben is nevetni és egymással foglalkozni – árulta el Molcsányi Rita.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A csabaiak vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy igyekszik alternatív edzésformákkal színesíteni a csapat felkészülésének programját. Mint mondta: a foglalkozásokon preventív és erőfejlesztő gyakorlatokat végeznek a lányok.

– Ugyanazt a hatást érjük el egy ilyen vízi foglalkozás alkalmával, mint a konditeremben, egy kicsit mégis más úton. A játékosok kimozdulnak a megszokott környezetből, a komfortzónából és a halmazállapotból is, hiszen nem szárazföldi edzésen vesznek részt. Továbbá egy nagyon jó szakemberrel tudnak együtt dolgozni. Teljesen más terhelést kapnak, mint egy rendes edzésen, ezzel is próbáljuk változatossá tenni a felkészülési programunkat – emelte ki Tóth Gábor.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A foglalkozásokat Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász vezényli le. A szakember elmondta, hogy a medencében történő edzés azért is fontos a sportolók számára, hiszen a vízben a testsúly egy része elvész, és tehermentesen mozoghatnak, ez kímélő hatással van az ízületekre is.

– Ugyanakkor a víz nyomása és a víz mélységnek az ellenállást kifejtő hatása nehezíti a mozgást. A lányok számára ez a fajta edzés azért fontos, hogy ne a szárazföldön kezdjék el az ugrálást, hanem vízben. Így a testsúlyuk 10 százalékát kell mozgatniuk, ami ízületkímélő főleg most, a sok kihagyás után – fogalmazott a gyógytornász.

Hozzátette: ez a fajta foglalkozás a szív- és érrendszer fejlesztésére, illetve a tüdőkapacitás növelésére is rendkívül alkalmas. A szakember azt is elmondta, hogy a felkészülés ideje alatt a játékosoknak heti két alkalommal tart edzést a fürdőben. 

Galéria

További programok »

Sport

Nőgyógyászati onkológiai világnap a Mályvavirággal és a BRSE csapatával

Szeptember 20-a tavaly óta a nőgyógyászati onkológiai világnap, melyet az ESGO ENGAGe európai betegszervezetek szövetsége hívott életre. A világnap célja, hogy nemzetközi szinten, összefogással - segítségül hívva a sportot - hívják fel a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre, a megelőzésre, a tünetekre, a kezelés lehetőségeire.
2020. szeptember 20. 14:04
FEL