Átadták a Köpülő asszonyt és interaktív kiállítást nyitottak a bábszínházban

2024. június 22. 17:46 | Csiffáry Zsuzsanna

A Munkácsy Negyed projekt részeként számos, a festőóriás műve által ihletett szobor készült el a békéscsabai közterekre. Szombaton a Széri-Varga Géza által elkészített Köpülő asszony a bábok ölelésében című alkotását adták át az Urszinyi-Beliczey kúria kertjében.

A Munkácsy Negyed kialakításánál a városvezetés egyik kiemelt célja volt, hogy Munkácsy Mihály műveit szobrokon keresztül mutassák be a lakosságnak. Ez az elképzelés Boros Péter alkotásának elhelyezésével kezdődött el. Az egész alakos, bronz szobor életnagyságban ábrázolja a Munkácsy Mihály Múzeum névadóját az intézmény lépcsőjén. Második a sorban a Rőzsehordó nő volt, amelyet Prisztavok Tibor készített el, ezt követte Miklya Gábor köztéri alkotása, a Kisasszony, amely a Munkácsy Emlékház Omaszta parkjában látható. Hamarosan elkészül a Deák és a József Attila utcát összekötő híd is, melyet az Ásító inas díszít majd.

Szombaton, az ünnepélyes átadón Varga Tamás alpolgármester mondott köszöntő beszédet, aki hangsúlyozta: Széri-Varga Géza alkotása illeszkedik a bábszínházhoz.

A programot a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeinek zenés műsora színesítette, majd Lenkefi Zoltán, az intézmény igazgatója szólt a megjelentekhez. 

 

Fotók: Csiffáry Zsuzsanna, Petró Zsolt/Behir.hu

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Az alkotó hangsúlyozta, örömmel készítette el a köztéri szobrot.

– Munkácsy Mihály festészetét természetesen én is ismerem, bár akkora életműről van szó, hogy még sokkal többet kellett volna foglalkozni vele. De most felfrissítettem az élményeimet, miután megkaptam ezt a megbízást, és próbáltam azt is szem előtt tartani, hogy az ő stílusát, modorát, festői látásmódját, eszközeit használjam – mondta a behir.hu kérdésére Széri-Varga Géza.

A Köpülő asszony a bábok ölelésében című alkotás a Modern Városok Program - Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy Negyed projekt keretében valósult meg. A hivatalos átadó után a bábszínház Munkácsy másképp című interaktív kiállítására invitálta a megjelenteket.

 

Galéria

 

Lenkefi Zoltán hangsúlyozta: a tárlat lényege, hogy játékosabb oldaláról mutassák be a festőfejedelmet, és természetesen külön készültek írásos anyagok is, amelyeket két "interaktív "játék" között elolvashattak az érdeklődők. 

 

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL