Életnagyságú Munkácsy-szobor köszönti a múzeumba érkezőket

2021. november 11. 18:24 | Erdei-Kovács Zsolt

A cilinderével együtt összesen 210 centiméter magas az a Munkácsy-szobor, amelyet csütörtökön kora este avattak fel Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeum lépcsőjén. Az alkotás kettős funkciót tölt be: a festőfejedelem alkotói munkássága előtti főhajtásként és szelfi-helyszínként is értelmezhető.

Mint arról korábban már hírt adtunk, az ötnegyedes méretű, tehát az eredetinél nagyobb gipszminta a vasútállomás főépületében köszönti a Békéscsabára vonattal érkezőket vagy éppen búcsúzik a távozóktól. Ez nézőpont kérdése, az azonban kétségtelen, hogy a múzeum épületének fő homlokzata előtt, a lépcsőn elhelyezett alkotás egy több éves folyamat betetőzése, egy több éve dédelgetett elképzelés megvalósulása. A szoborral összefüggésben Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa, művészettörténész és az esemény koordinátora adott részletekbe menő tájékoztatást.

– A múzeum régi vágya teljesült azzal, hogy megvalósulhatott ez a szobor. Jó ideje nagyon szerettünk volna egy Munkácsy Mihály személyét megidéző szobrot a közgyűjtemény épületénél – ismertette a művészettörténész. Azt is elmondta, a szoborpályázat egy többfordulós vállalkozás volt, a bronzszobrot végezetül Boros Péter készíthette el. Mint részletezte, a megvalósítás során az alkotó a múzeum Munkácsy-relikviagyűjteményét gazdagító kabinetportrét használta kiindulási alapként, amely a millenniumi ünnepségek idején, 1896-ban született, Budapesten.

A leleplezés előtti pillanatok

 

A szobor mérete, elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a hely szelfipontként is jól működjön, bátran oda lehet mellé állni fotózkodni – szorgalmazta Gyarmati Gabriella.

Azt is ismertette, hogy a Modern Városok Programban (MVP) megvalósuló Munkácsy-negyed koncepció részét képezi öt köztéri Munkácsy szobor elkészíttetése és elhelyezése is, ezek közül történetesen ez az első.

A szoboravató rendezvény házigazdája Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese volt, aki kifejezte, mennyire büszke arra, hogy a szemtanúja lehet ennek az ünnepi eseménynek. A megjelenteket Szarvas Péter polgármester köszöntötte. A városvezető beszédében megemlékezett Ando György néhai múzeumigazgatóról, aki motorja volt a megvalósításnak, mind a köztéri alkotás, mind pedig a Munkácsy-negyed vonatkozásában.

Boros Péter szobrászművész alkotását Banner Zoltán Móra Ferenc-díjas művészettörténész méltatta.

 

Galéria

 

A művész, a bronzszobor megalkotója kérdésünkre kifejtette, a folyamat négy évvel ezelőtt indult el, rengeteg munkát igényelt a megvalósítás, s nagyon büszke arra, hogy a festőfejedelem szobrát ő készíthette el. Rengetegen működtek közre, bronzöntők, cizellőrök, patinázók vettek részt a megvalósításban – részletezte.

Az eseményt élőben lehetett követni a behir facebook oldalán.

 

 

 

 

További programok »

FEL