Átadták Munkácsy Mihály gipszből készült szobrát, a bronz a múzeumnál lesz majd

2021. július 12. 14:54 | Csiffáry Zsuzsanna

Újabb látványelemmel gyarapodott a békéscsabai vasútállomás. A város egyik meghatározó "kapujában" hétfőn egy Munkácsy Mihályt ábrázoló, fémvázra épített gipszöntvényt adták át. Az eredeti, bronzból készített szobrot, Boros Péter alkotását a múzeumnál láthatjuk majd.

A vasútállomáson, a gipszmakett átadásán Ando György a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere és Meszesán László állomásfőnök mondott beszédet.

Ando György megjegyezte, hogy az 1850-es években épült első vasútvonal gazdasági fejlődést hozott a városnak.  

– Örülök, hogy a gipszmakett itt látható Békéscsaba "kapujában", ahol a turisták és az ide utazók, a vonattal közlekedők mindennap találkozhatnak a festőfejedelemmel. A vasút megépítését követő hatodik napon maga Munkácsy is itt várakozott a vonatra, ami elvitte őt Aradra. De aki városunkba utazik számos ponton találkozhat Munkácsyt ábrázoló, munkásságát bemutató táblákkal, tértárgyakkal – fogalmazott a kulturális intézmény igazgatója. 

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy az öt éve megújult vasútállomás ismét gyarapodhatott egy látványos elemmel.

– Ez az alkotás az anyagát tekintve gipszből van, az eredeti bronzöntvényét Boros Péter szobrászművész készítette el, és a Munkácsy Mihály Múzeumnál kap majd helyet – nyilatkozott Varga Tamás. 

Az alpolgármester hozzátette, hogy olyan emblematikus Munkácsy-festmények alapján készülnek majd szobrok, mint az Ásító inas és a Rőzsehordó nő. 

Galéria

További programok »

FEL