Amerikából érkezett új relikvia a Munkácsy Mihály Múzeumba

2024. április 15. 14:26 | Csiffáry Zsuzsanna

Két újdonsággal bővült a Munkácsy Mihály Múzeum relikvia gyűjteménye. Az intézményben tartott hétfő délelőtti sajtótájékoztatón a múzeum munkatársai bemutattak két új katalógust, amelyek a mester 1886-os amerikai utazásához kapcsolódnak.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum már elnyerte “A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye” titulust. Az 1930-as évek óta folyamatosan gyarapodó műtárgycsoport eddig 589 darabot számlált, amelyhez most újabb, Amerikából származó érdekességek társultak. 

– Kalandos úton érkeztek hozzánk ezek a műtárgyak, hiszen a Montclair History Center menedzsere eredetileg a Szegedi Móra Ferenc Múzeumot kereste meg. Ám az intézmény igazgatója, Fogas Ottó – akinek nagyon hálásak vagyunk – minket ajánlott, így összekötött bennünket. Kiderült, hogy két nagyon izgalmas kiadványról van szó, ami még eddig még nem volt a gyűjteményünkben – fogalmazott a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója. 

 

Fotó: Szabó Richárd/ Behir.hu

 

Az intézmény művészettörténésze elmondta, hogy többek között a katalógusban a Krisztus Pilátus előtt, valamint a Golgota című képekről, azok kritikáiról, illetve vázlatairól született szakmai vélemények olvashatóak. Gyarmati Gabriella kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy e tárlatok Amerikában is olyan sikert arattak, akárcsak Európában. 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere kitért a két korabeli dokumentum tudományos jelentőségére, amely szerint a katalógusok fontos hivatkozások is lehetnek a művészettörténészek számára. 

– A köztudat részévé válik országos szinten az, hogy Békéscsaba Munkácsy városa, hiszen ha a festő neve felmerül, akkor összekötik városunk nevével. Szakmai kapcsolat is kellett ahhoz, hogy ez a két katalógus az intézmény falai közé kerüljön, de az utóbbi időben is azt tapasztalhatjuk, hogy bővül a Munkácsy Mihály Múzeum relikvia gyűjteménye. Hol magánfelajánlók, hol egyéb szervezetek gondolnak városunkra, a Munkácsy Mihály Múzeumra, ez mindenképpen egy pozitív üzenet – mondta Varga Tamás. 

Hozzátette, hogy a relikvia-gyűjtemény azon túl, hogy kiállításra is lehetőséget ad, kutathatóságot is jelent, ráadásul Magyarországon Békéscsabán lehet a festőfejedelemről a legtöbbet megtudni. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

További programok »

Kultúra

Kamarakiállítás Gyóni Géza munkásságáról

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Békéscsabához szorosan kötődő Gyóni Géza munkásságát a költő személyes tárgyai mellett korabeli dokumentumok és fényképritkaságok segítségével mutatja be a látogatóközönségnek. 
2024. május 29. 17:08
FEL