Mesélő múzeum: Munkácsy kicsit másképp

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született Munkácson. Születésének évfordulóján Békéscsabán minden évben megemlékezünk a múzeum névadójáról. Köztudott, hogy Munkácsy a gyermekéveit töltötte itt, szép és szomorú emlékek egyaránt fűzték Békéscsabához, amelyek jelentősen befolyásolták életét és későbbi pályafutását.

A Békéscsabával fennálló szoros kapcsolat még halála után is megmaradt, hiszen feleségének köszönhetően számos relikviával gyarapodott a múzeum, vagyis akkori nevén, a Közművelődés Háza. Az intézmény 1951-ben vette fel a festőművész nevét, és anyagának fontos részét alkotja a Munkácsy-gyűjtemény, melyben megtalálhatóak személyes használati tárgyak, festőeszközök, népművészeti tárgyak és a temetéséhez kapcsolódó anyagok.

A dokumentumok közül a Munkácsy Mihály Múzeum őrzi Munkácsy okiratait, nyomtatványait, valamint az őt és ismerőseit ábrázoló fényképeket és a festményeihez készült tanulmányfotókat.

A gyűjteményt átnézve olyan fényképeket is találhatunk, amelyben Munkácsy különböző jelmezekben szerepel. A fenti fényképen – amely 1869-ben készült Düsseldorfban – a festőművész Othello, a velencei mór ruháját öltötte magára. A felvétel, számos fényképpel és műtárggyal együtt, a németországi Bonn városában nyíló nemzetközi kiállításon is helyet fog kapni.

Mindez azt bizonyítja, hogy Munkácsy örökségének nemcsak Békéscsabán, hanem Európában is megbecsült helye van.

 

Szakál Veronika történész

Munkácsy Mihály Múzeum

Megosztás:

Címke: , , , ,