Az Omaszta-kertben vár a Kisasszony – Elkészült a harmadik Munkácsy-szobor

2022. október 7. 17:33 | Hidvégi Dávid

Felavatták a Kisasszony szobrot a Munkácsy Mihály Emlékház melletti Omaszta-kertben pénteken. Ez már harmadik köztéri alkotás, amelyet a Munkácsy Negyedben helyeztek el és a festőóriáshoz kötődik.

Pénteken nagy volt az érdeklődés a Kisasszony szobor leleplezésének ünnepségén. Az eseményen a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium iparművészeti tagozatának tanára a szobor méltatása mellett rendkívüli órát tartott a jelenlévő diákoknak.

– A szobor illeszkedik a helyszínhez, de ki is szakad a térből és megjelenik előttünk. A kúriának szép, szürke lábazata van és a szobor ehhez a színtónushoz, formavilághoz kiválóan alkalmazkodik, ahogy az alak a szürke mészkövön ül. Ha csabai nevet kellene a szobornak adnom, akkor Saroltának hívnám, mert Munkácsy Mihály nagynénje Reök Sarolta volt, aki egy betyártámadásig ebben az épületben lakott – mondta Novák Attila.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: a Modern Városok Programban készül el a Munkácsy Negyed, ahol összesen öt, közterületen álló, Munkácsy Mihályhoz köthető szobrot helyeznek el.

– Békéscsaba Munkácsy városa. Itt nem csak az épületekről van szó, hanem a gondolkodásmódról, szellemi produktumokról és kiállításokról. Azt remélem, hogy egyre szélesebb körben terjed el ez a szemlélet, nemcsak a csabaiak közt – hangoztatta Herczeg Tamás.

A város polgármestere hangsúlyozta: az öt köztéri alkotásból Munkácsy Mihály egész alakos szobra már áll a múzeum előtt, míg a Rőzsehordó nőt ábrázoló alkotás az Aradi vértanúk ligetében látható. Szarvas Péter kiemelte: a harmadik szobornak a felújított Munkácsy Mihály Emlékház melletti Omaszta-kertet választották helyszínül.

– Azt szeretnénk, hogy Munkácsy Mihály művészetét a múzeum falai közül kihozzuk a közterületekre és olyan inspirációval formázzuk meg a szobrokat, amelyek megidézik a művészetét, híres festményeinek alakjait. A negyedik szobor az Ásító inas lesz majd a József Attila utcai kishídnál, annak felújítása után. Az ötödik szobor az új bábszínház előtti parkban lesz elhelyezve – fogalmazott a polgármester.

A szobrot Szarvas Péter és Herczeg Tamás az alkotóval, Miklya Gáborral együtt leplezte le. A szobrászművészt Munkácsy Mihály Délután a parkban című festménye ihlette az alkotás elkészítésekor.

–  Egy egyszerű, kellemes, délutáni hangulatot kíván átadni a szobor. Több modellem volt, több figura állt össze egy szoborrá. A lányaimat is felkértem, hogy segítsenek a ruha esésének a megfromálásánál. Összességében több tanulmányt is végeztem az elkészítéshez – mondta a művész, aki úgy alkotta meg a szobrot, hogy amellé bárki leülhessen.

 

Galéria

További programok »

FEL