Hivatalosan is megnyitották a megújult Munkácsy Emlékházat - galériával

2022. október 13. 14:40 | Vincze Attila

Csütörtökön ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitották a megújult Munkácsy Emlékházat Békéscsabán. A kormány által a Modern Városok Programban megvalósult kulturális fejlesztés kiemelt része lesz a Munkácsy Negyednek.

Az eseményen Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy az épület eredetileg az 1840-es években épült, a Steiner, majd később az Omaszta család tulajdonában volt, a Munkácsy Emlékház 1994 óta tölti be a jelenlegi funckióját. Szarvas Péter beszédében kiemelte, hogy a kúria már régóta megérett a felújításra, de nemcsak az épület, hanem az azt körülvevő kert is a rekonstrukció része volt, emellett ugyanitt a Wenckheim-kerékpárút részeként egy pihenőpontot is kialakítottak a biciklisek számára. Mint fogalmazott, csak az emlékházban 21 Munkácsy festmény látható, illetve a berendezés, a bútorok nagy része is eredeti, hiszen legtöbbje az Omaszta család hagyatékából való. 

– Fontos turisztikai célpontnak tekintjük a Munkácsy Emlékházat a Munkácsy Mihály Múzeummal együtt, hiszen a két kiállító intézményünkben összesen negyven darab eredeti Munkácsy képet lehet megtekinteni, ezzel egy nagyon fantasztikus művészeti attrakciót tudtunk Békéscsabán megvalósítani a Munkácsy Negyedben – részletezte. 

A felújítás szakmai hátteréről a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője adott bővebb tájékoztatást. Virág Zsolt arról beszélt, hogy a megújult tárlatok azontúl, hogy bemutatják Munkácsy Mihály gyermekkorát, a látogatók a 19. századi nemesi élettel is megismerkedhetnek, erre utal a kiállítás címe az Életmód egy mezővárosi kúriában is.

– Ahogy a látogató végigmegy térről térre az egyes szalonokon keresztül, a konyhán, a mosókonyhán át, az épület terein a látogatási útvonalon, megismeri az egész életformát, ami a kúriában zajlott, a hétköznapokat és az ünnepeket, de kitekintünk mind Békéscsaba mezővárosi, mind pedig az egész Alföld életformájára – magyarázta. 

Az intézmény megnyitóján beszédet mondott a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is. Vincze Máté hangsúlyozta, hogy egy ilyen épület identitást is ad a város lakóinak, és megmutatja azokat a nemesi hagyományokat, melyekre Békéscsaba büszke lehet.

– Azontúl, hogy megújult és most már méltó állapotban van a kúria, az is nagyon fontos, hogy erre a csabaiak legyenek büszkék, támogassák és vigyék hírét a világban, hiszen ha utazásaink során meg akarjuk érteni, hogy egy adott hely mitől olyan amilyen, akkor el kell menni a múzeumba, és itt most Békéscsabán nagyon gazdag kínálat mutatkozik – húzta alá.

A rendezvény zárásaként az érdeklődők egy rövid tárlatvezetésen vehettek részt, ahol megismerhették a megújult kiállítások részleteit. 

Galéria

 

További programok »

FEL