Átadták a teljesen felújított Kórház utcai hidat

2022. április 27. 09:25 | D. Nagy Bence

A Modern Városok Programban, a Munkácsy-negyed projekt részeként indult el 2021-ben az Élővíz-csatornát a Kórház és Kiss Ernő utcák között átívelő híd felújítása.

A munkaterületet 2021. január 27-én adták át a vállalkozó részére. A hidat a Sztraka Ernő által tervezett eredeti átkelő alapján igyekeztek megidézni a klasszikus hídfőkkel, hídvilágítással.

A rekonstrukció során a szakemberek a szétmállott betonelemeket kicserélték, elvégezték a korlát javítását és festését, és az új burkolat mellett – a biztonságosabb gyalogos közlekedés jegyében – a járdát is kiszélesítették.

Festői látkép az egykori vashídról, 1928 táján

 

Ahogyan arról a behir.hu-n is beszámoltunk, a nagy volumenű beruházás jóval több mint egy esztétikai beavatkozás, hiszen a kivitelezés során jelentősen meg kellett erősíteni a hídpilléreket, valamint meg kellett oldani egy 400 mm-es víznyomócső elhelyezését is.

 

Ahogyan azt Szarvas Péter polgármester korábban ismertette, a híd műszaki átadási eljárása március 31-én fejeződött be, amelyet a hatósági használatbavételi eljárás követett. A városvezető kiemelte, hogy még az idei évben újabb hídrekonstrukció veszi kezdetét a megyeszékhelyen. A kivitelező a tervek szerint a nyár folyamán elbontja majd a Deák Ferenc és a József Attila utcát összekötő gyaloghidat.

A rossz emlékű betonszörny

 

– Az önkormányzat által kidolgozott terv szerint a jelenlegi 2 méter szélességű átkelőt több mint 5 méteresre bővítik.  A szakemberek a híd közepén egy kerékpárutat, szélein pedig gyalogos közlekedésre alkalmas útfelületet alakítanak ki – harangozta be Szarvas Péter. Hozzátette, a beruházás a tervek szerint 2023 nyarára elkészülhet.

 

További programok »

FEL