TRendben vagyunk: Egy varázslatos éjszaka a Munkácsy Negyedben – galériával

2023. június 25. 11:44 | Kovács Andrea

A Múzeumok Éjszakája 2023 szlogenje és kiemelt tematikája arra irányította a figyelmet, hogy a múzeumi világnak is követnie kell a trendeket ahhoz, hogy az adott intézmény eljuttathassa a látogatóig a több évszázados értékeiket. Békéscsabán a Munkácsy Negyed 5 intézménye, 50 féle látványos, audiovizuális élményekkel társított programmal várta az érdeklődőket Szent Iván éjjelén.

A Munkácsy Mihály Múzeumban a Békés Vármegyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ágyúlövésével indult a a program, ezt követően a hagyományőrzők viselet- és fegyverbemutatót tartottak. Boda József műgyűjtő felajánlásának köszönhetően újabb két Lóránt János Demeter-festménnnyel gazdagodott a múzeum gyűjteménye. Az adományozáshoz filmvetítés is beszélgetés is kapcsolódott, a 85 éves festőművész Strand című alkotásán keresztül a fénnyel festményfestés művészetét mutatták be az érdeklődőknek.

A "Rejtélyek, sorsok, múmiák" című kiállításhoz is több programot kapcsoltak a múzeum munkatársai. "Múmiakutató kerestetik!" címmel tudományos, mikroszkópos vizsgálaton lehetett résztvenni, a váci múmiák feltárásáról pedig Zomborka Mártával, a váci Tragor Ignác Múzeum néprajzos muzeológusásval, a feltárás vezetőjével online beszélgetett Szvák Enikő a kiállítás kurátora, majd a misztikus kiállítást zsebblámpás tárlatvezetéssel is meg lehet tekinteni. Kísérőprogramként zenei élményeket is kínáltak a múzeumba látogatóknak.

 

 

A Bab Társulat Fenevadak című óriásbábos, zenés utcaszínházi előadására és Vozár M. Krisztián zongoraművész játékára is sokan voltak kíváncsiak. A legkisebbeket arcfestéssel, csillámtetoválásal, régészeti kincskereséssel és kézműves foglalkozásokkal várták.

A Munkácsy Emlékház munkatársai az "Utazzunk az időben - életképek a kúriában" című programján korhű öltözetben várták a látogatókat, akik egy 19. századi kúria mindennapjaiba nyerhettek bepillantást. Ezen a napon lehetett először megvásárolni a Munkácsy tiszteletére készített Munkácsy-kenyér elnevezésű süteményt.

 

 

A legkisebbeket Döge Csaba és Szilágyi Attila zenés, interaktív hangszerbemutató műsora majd Évi tündér: Munkácsy bácsi című gyermekműsora várta. A Szegya diákjai divatbemutatót tartottak, majd Lackás akusztik koncertje zárta a proramokat.

A Békés Megyei Könyvtárban Szent Iván-napi virágkoszorút lehettet készíteni, a jeles naphoz kapcsolódó hiedelmekről és szokásokról pedig Vasné Tóth Kornélia művelődéstörténész tartott előadást. A Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara: Szent Iván-esti romantikus dallamokat játszott, és Szives Márton, Pro Arte Aranyérmes előadóművész és alkotótársai különleges animációs koncertjüket a Múzeumok Éjszakáján, a könyvtárban mutatták be először a nagyközönségnek.

 

 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház előtti tér zsúfolásig megtelt a gyerekekkel és szüleikkel. A legtöbben Pályi János: Vitéz László és az elátkozott malom című vásári bábjátékéra voltak kíváncsiak, de a Tűzmadarak, tűzshow varietéja is sokakat vonzott.
A Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpada előtt is sokan nézték tágra nyílt szemekkel és izgalommal Salamon Gréta látványos tűzshowját. 

A Múzeumok Éjszakája 2023-as békéscsabai programsorozata a Munkácsy Mihály Múzeumban a békéscsabai Balkán Táncegyüttes és a FolkPack Zenekar részvételével tűz körüli táncházi forgataggal zárult.

 

Galéria

További programok »

FEL