Hamarosan munkaterület lesz a Deák utcai híd környéke - készülnek az új szobrok

2021. március 10. 13:38 | Vári Bianka

A Munkácsy-negyed kialakítása során több szobor is helyet kap majd Békéscsabán. A részletekről egyeztetett a városvezetés a szobrásszal és a kivitelezővel, melynek során az "Ásító inas" végleges helyét is meghatározták.

Az érintettek a Derkovits sor és a Deák utca találkozásánál lévő hídnál egyeztettek – ide kerül majd jövőre a Munkácsy Mihály Ásító inasa ihlette szobor. Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy a mű elhelyezése kapcsán több szempontot is figyelembe vettek.

– A Munkácsy-negyed fizikai határain belül kellett gondolkozni és olyan frekventált pontokot kellett találni, ahova majd az idelátogatók és a békéscsabaiak szívesen elsétálnak. Azt gondolom, hogy az Élővíz-csatorna Deák utca felé vezető része nagyon kedvelt helyszín, amely egyben a Munkácsy-negyed egyik határa, tehát több értelemben is fontos és jelentős helyszín – összegzett az alpolgármester.

Az egyeztetés során szó volt arról is, hogy a híd környezete átalakul a szobor lehető legjobb elhelyezése érdekében. Szempont volt például, hogy ne akadályozza a gyalogosforgalmat, illetve, hogy jól fényképezhető legyen. Ennek kapcsán a munkálatok néhány héten belül megkezdődhetnek. 

 

Hamarosan munkaterület lesz a Deák utcai híd környéke - készülnek az új szobrok. Fotó: 7.TV/Máthé Csongor

 

A szobor elkészítése komoly művészeti kihívás. Az alkotó Miklya Gábor szerint érdekes a feladat, hiszen egy kétdimenziós képet kell három dimenziós formában újragondolni.

– Olyan irányba alakult ki a végső döntés, választás, amely a kép központi figuráját, az ásító inast emeli ki, és ezt egy emberközeli verzióban mutatja meg – fogalmazott a behir.hu kérdésére a művész.

Nem ez az egyetlen alkotás, amely a Munkácsy-negyedet gazdagítja majd. A festő egész alakos szobra a művész nevét viselő múzeumnál kap majd helyet, a Rőzsehordó asszonyról megformázott mű pedig az Aradi vértanúk ligetében áll majd. Az alkotásra van még idő, a szobrok várhatóan 2022 első felében kerülnek a helyükre.

További programok »

Kultúra

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
2023. szeptember 26. 18:20
FEL