A megújuló energia lesz a legolcsóbb néhány éven belül

2017. július 15. 13:29 | behir

Már most számos kulcsfontosságú piacon a megújuló energiákból a leggazdaságosabb új erőművet építeni. A trend folytatódik, egyre több országban ez lesz a legolcsóbb módja az áramtermelésnek. A bank kalkulációja szerint az USA emiatt képes lesz teljesíteni emissziócsökkentését annak dacára, hogy Trump kilépteti az országot a párizsi klímaegyezményből.

Számos kulcsfontosságú piacon már a megújulók számítanak a legkifizetődőbb megoldásnak, ha új energiatermelő létesítményt kell építeni. Ezt hívják úgy, hogy inflekciós pont, amikor egy görbe vetülete irányt vált. Mondhatjuk úgy is, a mérleg nyelve a megújulók felé kezd dőlni. A Morgan Stanley elemzése szerint 2020-ra ez a tendencia átterjed a világ “majdnem összes országára”. Csak egy adat, ami jól megvilágítja, miről is van szó: az elmúlt másfél évben (2016-2017) 50 %-kal csökkentek a szolárpanelek árai.

Ezidáig a Lazard befektetési cég adott csak közre olyan jelentést, mely nem hagyott kétséget afelől: az újonnan épülő energiatermelő kapacitások közül a megújulók a legolcsóbbak – mindez jelen idejű kijelentésben, amivel a Morgan Stanley jelentése által is emlegetett piacokra utaltak. A Lazard ugyan csak két példát említett a világban, ahol már jobban megérte megújulós kapacitást építeni a karbonintenzív megoldások helyett (egy indiai és egy chilei beruházást).

A Morgan Stanley kivetítése szerint az USA képes lesz teljesíteni emissziócsökkentését annak dacára, hogy Trump kilépteti az országot a párizsi klímaegyezményből, mert a gazdasági racionalitás fog győzni: a megújulók olcsóbbak lesznek, mint a fosszilis energiahordozók. Sőt, a Morgan Stanley elemzése nem kevesebbet állít, minthogy az USA meghaladja, túlteljesíti majd a vállalását, miszerint 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti kibocsátását a 2005-ös bázis emissziójához képest.

A nap- és szélenergia tehát olyan fokú elterjedtség felé tart, amit még a retrográd, klímaellenes politika sem tud megakadályozni, írta a qz.com.

Mik a hihetetlenül drasztikus áresés okai? A szélturbinák hossza jelentősen nőtt az elmúlt években a keményebb alapanyagoknak és a hatékonyabb dizájnnak köszönhetően. Még egy viszonylag kis hosszabbítás is nagy mértékben tudja növelni a szélkerék energia-outputját. A szoláreszközök árának zuhanását pedig a túlkínálat okozta. Azokban a szélfúvásos országokban, ahol a környezeti és földrajzi viszonyok kedveznek a szélturbinák hatékony működtetésének, a szélenergia akár 50-70 százalékkal is olcsóbb lehet, mint a szén-, földgázüzemű erőművel történő energiatermelés.

Mindez azt is jelenti, hogy a végfogyasztók áramszámlái is csökkenni fognak, ha az energiaipari vállalatok ezekhez az olcsóbb megoldásokhoz folyamodnak. A befektetők nézőpontjából sem utolsó szempont, hogy ha az energiaiparban vesznek részvényeket, az áramszolgáltatók olyan diverzifikált energiaportfóliót állítanak össze, ahol a kockázatok megoszlanak, s nem függnek például nagy mértékben az olaj vagy a szén világpiaci árától.

 

Forrás: Piac&Profit

További programok »

Jövő biztonsága

Babafasort ültettek a kerékpárút mellett Békésen

Az elmúlt egy évben született békési gyermekek és szüleik tiszteletére gömbkőris fákat ültettek a Békésre vezető 470-es jelű főút melletti kerékpárút mentén, hogy azok árnyat adjanak a kerékpározóknak, illetve a településre érkezőket ez a különleges „babafasor” fogadja. A programot tavaly indította el az önkormányzat, amely az idei eseménnyel együtt közel 220 facsemete ültetését eredményezi.
2021. november 27. 10:55
FEL