Így vigyázhat a szívére!

2025. január 7. 16:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat. A sokat emlegetett stressz csökkentése mellett nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra is, mit viszünk be a szervezetünkbe. Egy konyha-gazdasági taktikával viszonylag olcsón meglehet úszni az említett vitaminforrásokat.

A szív egészségét védő, gyulladásokat és a koleszterinszintet csökkentő táplálékoknak napi szinten helye van a változatos, vegyes, tápanyagban gazdag étrendben. Egyes vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok erősítik a szervezet védekezőképességét, így a betegségek megelőzéséhez is hozzájárulnak. A leveles zöldségek gazdagok K-vitaminban, káliumban, nitrátban, ezáltal hozzájárulnak a vérnyomás csökkenéséhez, javítják az artériák működését. A spenót és a kelkáposzta mellett a mángold saláta is remek alternatíva. 

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

A kék és piros bogyós gyümölcsöket napi szinten érdemes beiktatni az étrendünkbe, tele vannak érvédő, hasznos flavonoidokkal, antocián színanyaggal, C-vitaminnal, csökkentik a gyulladást és a koleszterinszintet is.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásáról is kiderült, hogy alacsonyabb koleszterinszinttel és vérnyomással járnak, csökkentik a betegségek kockázatát. A zab sok rostot és magnéziumot is tartalmaz, igazi szívbarát reggeli lehet egy zabkása, ha cukor nélkül készítjük el.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

A csonthéjas magvak, így a dió is csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a vérnyomást, valamint a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. Tele van magnéziummal, rézzel, mangánnal, érdemes gyakran fogyasztani.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

A csoki sem tilos a szívbarát diétában, sőt! A magas, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban. Bizonyítottan csökkenti a szívkoszorúér-betegségek, a stroke vagy a diabétesz kialakulásának esélyét is.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

A paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns hatású likopinban, hozzájárul a sejtek védelméhez, a vérnyomás és a trigliceridszint csökkenéséhez, a hasznos HDL-koleszterin emelkedéséhez. Remek saláták készülhetnek belőle illatos bazsalikommal, jól meglocsolva olívaolajjal.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

Fogyasszon magvakat, például lenmagot mindennap! Gazdag rostban, omega-3 zsírsavakban, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, a gyulladást, a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet is.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

A hüvelyesek is védik a szív-érrendszer egészségét. Kiemelkedő rosttartalmuk mellett gazdagok magnéziumban, kalciumban, B-vitaminokban is, csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást is. 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Illusztrációk: pixabay.com

További programok »

Itthon

FEL