A Van sütnivalónk néhány nyertesének legújabb receptjei

2020. szeptember 9. 17:42 | Csiffáry Zsuzsanna

A Van sütnivalónk című pályázat legújabb díjátadóján ismét több nyertes vehette át a nyereményét a Békéscsabai Médiacentrum tárgyalójában. Az eseményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága, és néhány helyi vállalkozás is támogatja. Sinkovicz Ágnes és Szekeres Lajosné máris belevetették magukat a konyhai munkálatokba. A verseny októberig tart.

Sinkovicz Ágnes a Van sütnivalónk című pályázat legújabb különdíjasa nem sokat várt a sütéssel. Mindenkit buzdít a versenyzésre. Íme az ő recepjte: 

Házi barackos túrós tésztafelfújt

20 dkg 8 tojásos lebbencs família tészta,

50 dkg krémes házi túró,

1 dl tejföl,

12 dkg porcukor,

1 citrom reszelt héja,

1 csipet só,

3 tojás sárgája,

4 tojás fehérje,

2 db barack,

vaj a tál kikenéséhez,

porcukor, házi baracklekvár a tálaláshoz

"A lebbencstésztát (amit a Famíliatésztától kaptam), lobogó forró vízben megfőztem, majd az ajándék szűrőmmel (amit a Szőke és Társai Kft.-től kaptam) leszűrtem. A sütőt 220 Celsius fokra előmelegítettem. Közben kivajaztam a mázas cserép tepsimet, amit szintén nyereményként kaptam. A krémhez kikevertem a túrót a tejföllel, porcukorral, reszelt citromhéjjal, sóval és a tojások sárgájával. A masszába forgattam a kockára vágott barackokat, a kifőtt, leszűrt tésztát, végül óvatosan összeforgattam a felvert tojásfehérjehabbal. A cserép tepsibe terítettem a masszát, és kb.30 percig sütöttem amíg a teteje megpirult. Porcukorral és házi baracklekvárral tálaltam."

 

 

– Számomra nagyon hasznos és praktikus ajándékokat kaptam, mert sokat sütök főzök. A sütőtál az egyik kedvencem nagyon szerettem volna már venni egyet, a tészta díszítőit sokszor fogom használni – nyilatkozta Szekeres Lajosné a Van sütnivalónk című pályázat 2. helyezettje. Ez az ő receptje:

Színes dinnyetorta sajtkrémes túróval

15 dkg  darált háztartási keksz,

12,5 dkg olvasztott vaj,

250 g túró,

250 g mascarpone,

450 g tejföl,

2 csomag vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál  vanília aroma kivonat,

csipet só,

25 dkg kockákra vágott, kimagozott, sárga bélű görögdinnye,

25 dkg piros bélű görögdinnye,

1 csomag zselé fix, 1 csomag fehér tortazselé por,

1 csomag vaníliás pudingpor,15 dkg porcukor,

2 evőkanál kristálycukor.

Elkészítés

Veszünk, egy 26 cm tortaformát, amit kikenünk olajjal, majd sütőpírral kibéleljük az alját. A darált kekszre ráöntjük  az olvasztott vajat, majd összegyúrjuk és a tortaformába nyomkodjuk.  Egy tálba beleöntjük, a túrót villával összetörjük, majd a tejfölt és a sajtkrémet, a zselé fixet, a pudingport, a csipet sót és a cukrot, és habverővel simára keverjük. A kekszes alapra simítjuk és hűtőben hagyjuk megdermedni. Ha megdermed a sajtkrémes túrótortánk, akkor kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett dinnye kockákkal. A tejére elkészítjük a fehér tortabevonot. A torta port 250 ml hideg vízzel elkeverjük, 2 evőkanál cukorral és felfőzzük addig, amíg felforr. Hagyjuk hűlni addig többször megkeverjük, ha elkezd sürűsödni akkor a torta közepébe öntjük, és szépen szétfolyik a torta tetején.

 

 

További programok »

Itthon

Mutasd a ruhád, megmondom... hogyan hasznosítsd újra!

A mai világban már napi téma a fenntarthatóság, de a ruhaipar még nem tartozik a legfenntarthatóbb iparágak közé. Mengyán Eszter a Békés Megyei Könyvtárban tartott foglalkozásán olyan módszereket, lehetőséget mutatott meg az érdeklődőknek, amelyek klímasemleges alternatíváknak nevezhetők.
08:06
FEL