Ünnep a szemnek és a szájnak: karácsonyi sütés-főzés

2020. december 23. 16:32 | behir

Idén talán mindenki jobban vágyik az ünnepi hangulatra, díszekre és ízekre egyaránt - vallja a Békéscsabai Médiacentrum egyik munkatársa. Most ahhoz adunk ötleteket, hogy milyen édességek és a tradicionális ételek kerülhetnek az asztalra karácsonykor.

A 7.Tv szerkesztő-műsorvezetője is elkezdte már az ünnepi sütést és készülődést a konyhában. Csiffáry Zsuzsanna elmondta, hogy a karácsonyi süteményeket egy felépített, bevált rendszer szerint készíti el. Elsőként a likőrgyártásba kezd, hiszen az italokat több hétig is el lehet tárolni a hűtőben. Ezt követően süti meg a mézes süteményeket, majd a hagyományos diós és mákos édességeket. 

– A diót és a mákot nemcsak zserbó vagy bejgli formájában dolgozom fel ilyenkor, hanem bonbont is készítek.  Ilyen például a zserbógolyó, sütőtökös bonbongolyó, valamint van egy nagyon jó citromos mákos bonbon receptem is – fogalmazott Csiffáry Zsuzsanna.

A bonbonok gyártásánál nemcsak az ízekre, hanem az esztétikára is odafigyel, mert úgy gondolja ezzel is örömöt szerez a szeretteinek.

Galéria

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának konyhájában Prohászka Béla a sütemények mellett egy jól bevált tradicionális ételt készít. A Venesz-díjas mesterszakács elmondta, hogy a halászlét az teheti különlegesebbé, ha többféle halból készül.

– Nálunk elengedhetetlen a halászlé. Különösen szeretem a kőrösi halászlevet, ami több halból készül el, mint például a kárász, keszeg, ponty, törpeharcsa. Ezt 3- 4 óra hosszáig főzöm általában, majd a betétnek teszek bele afrikai harcsát, ponytfilét, haltejet, halikrát. Ezektől még gazdagabb ízvilágot kaphatunk – mondta el Prohászka Béla.  

 Az ünnepi hangulat egyik elengedhetetlen része a karácsonyi teríték és az asztali dekoráció.

Galéria

További programok »

FEL