A 7.Tv szerkesztő-műsorvezetője is elkezdte már az ünnepi sütést és készülődést a konyhában. Csiffáry Zsuzsanna elmondta, hogy a karácsonyi süteményeket egy felépített, bevált rendszer szerint készíti el. Elsőként a likőrgyártásba kezd, hiszen az italokat több hétig is el lehet tárolni a hűtőben. Ezt követően süti meg a mézes süteményeket, majd a hagyományos diós és mákos édességeket.
– A diót és a mákot nemcsak zserbó vagy bejgli formájában dolgozom fel ilyenkor, hanem bonbont is készítek. Ilyen például a zserbógolyó, sütőtökös bonbongolyó, valamint van egy nagyon jó citromos mákos bonbon receptem is – fogalmazott Csiffáry Zsuzsanna.
A bonbonok gyártásánál nemcsak az ízekre, hanem az esztétikára is odafigyel, mert úgy gondolja ezzel is örömöt szerez a szeretteinek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának konyhájában Prohászka Béla a sütemények mellett egy jól bevált tradicionális ételt készít. A Venesz-díjas mesterszakács elmondta, hogy a halászlét az teheti különlegesebbé, ha többféle halból készül.
– Nálunk elengedhetetlen a halászlé. Különösen szeretem a kőrösi halászlevet, ami több halból készül el, mint például a kárász, keszeg, ponty, törpeharcsa. Ezt 3- 4 óra hosszáig főzöm általában, majd a betétnek teszek bele afrikai harcsát, ponytfilét, haltejet, halikrát. Ezektől még gazdagabb ízvilágot kaphatunk – mondta el Prohászka Béla.
Az ünnepi hangulat egyik elengedhetetlen része a karácsonyi teríték és az asztali dekoráció.