Karácsonyi ünnepséget rendeztek diabéteszes gyermekeknek a csabai kórházban

2022. december 16. 19:00 | Vári Bianka

Kézműves foglalkozással, gasztronómiai élménnyel, családi fotózással és zenés műsorral, és kötetlen beszélgetésekkel készült a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál tagkórházának gyermekosztálya. A karácsonyi ünnepségre a diabétesszel kezelt gyermekeket és családjukat várták.

Első alkalommal rendezett karácsonyi ünnepséget diabéteszes gyermekeknek a békéscsabai kórház gyermekosztálya. Dr. Kolozsi Anita részlegvezető adjunktus elmondta, hogy a centrumhoz mintegy száz gyermek tartozik, az elmúlt évben pedig 18 új diabéteszes gyermeket diagnosztizáltak. A péntek délutáni esemény volt az első alkalom, amikor nemcsak a munka kapcsán, hanem kötetlenül találkozhatnak egymással a gyermekosztály dolgozói, és az érintett családok.

– A mai napon végre családias hangulatban tudunk egy kicsit összekovácsolódni egy közösséggé, hiszen mindannyian ugyanazért a célért dolgozunk: a gyermekekért, hogy nekik a lehető legjobb legyen, hogy a legegészségesebb felnőtt kort megérjék. Mindezt örömben, szeretetben, és hitben, és erre a legalkalmasabb alkalom a karácsony – fogalmazott a doktornő.

Kocsis Liliről két éve derült ki, hogy cukorbeteg. Elmondása szerint a diagnózist és az életmódváltást is viszonylag könnyen élte meg, bár a diétával az elején voltak nehézségek. Az ünnepségre azért érkezett, hogy tapasztalatot cseréljen a sorstársakkal.

– Még nem volt szerencsém eljönni ebbe a közösségbe, szóval kíváncsi voltam, hogy milyen a többi ember élete a cukorbetegség mellett. Másrészt imádom a kézműves dolgokat, úgyhogy azért is csábított ez az egész – fogalmazott.

Az ünnepségre ellátogatott a Békés Megyei Központi Kórház dr. Becsei László főigazgató főorvos, valamint dr. Zsilák János orvos igazgató. A vacsorát Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és csapata készítette el a résztvevőknek. A menü teljes mértékben megfelelt a diabéteszes gyermekek szénhidrát-igényének. Egy igazi ünnepi fogás, adventi csirke került terítékre.

A vacsora után kvízjáték következett, valamint kihirdették a korábban meghirdetett receptverseny eredményét is. Közben elkészült az osztály első közös karácsonyfája, amelyet a gyerekek olyan gömbökkel díszítettek fel, amelyen a saját nevük szerepel. A résztvevők többféle kézműves alkotást készíthettek, a legkisebbeknek gyereksarokkal készültek a szervezők, valamint egy fotós sarok is helyet kapott, ahol mindenkiről készítettek karácsonyi fényképet.

További programok »

FEL