Innovatív orvosi eszközökkel segítettek a vadászok a gyermekosztályoknak

2024. április 30. 10:08 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. a 2023-as jótékonysági vadászatából támogatta a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai gyermekosztályát is. Az elmúlt öt évben a békéscsabai gyermekosztályt, idén pedig már a gyulait is támogatták egy-egy hiánypótló orvosi eszközzel.

Egy személyes történet miatt bővülhetett a Békés vármegyében támogatott gyermekosztályok köre. 2022 végén a kezdeményezés vármegyei koordinátorának nyolc hónapos gyermeke került a gyulai gyermek intenzív osztályra.

– Szerettem volna valahogy visszaadni azt a sok jót, amit itt kaptunk. A jótékonysági vadászat révén végül is a kezünkben volt a lehetőség, így született meg az ötlet, hogy már ne csak a békéscsabai intézményt, hanem a gyulait is segítsük – mondta el Csapóné Hernádi Noémi, a Országos Jótékonysági Vadászat Békés vármegyei koordinátora. Hozzatette: az ötletet követően találta meg a gyulai Pejrét Vadásztársaságot, amely a 2023-as jótékonysági vadászat teljes bevételét a Pándy Kálmán tagkórház kis betegeinek megsegítésére ajánlotta fel, és egy úgynevezett videootoszkópot, vagyis egy videós hallójárat és dobhártya vizsgáló készüléket szereztek be.

– Fontos, hogy meg tudjuk állapítani, hogy egy gyereknek közép-fül gyulladása vagy külső hallójárat gyulladása van. Ha ez kiderül, akkor kaphatja meg a megfelelő a kezelést a megfelelő időben, ha viszont nincsen, akkor pedig megkíméljük a gyermeket a fölösleges antibiotikum-kúrától – emelte ki Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Békés Vármegyei Központi Kórház Csecsemő- és gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

A békéscsabai részleg már nem az első felajánlást kapta a jótékonysági vadászatnak köszönhetően, de idén egy olyan innovatív eszközhöz jutottak a támogatásból, amelyre már régóta vártak a osztályon ellátott 1-es és 2-es diabétesszel élő gyerekek és szüleik.

– Igen értékes készüléket kaptunk most adományként, amely a gyermekdiabétesz ellátásban nagy mérföldkő Békés vármegyében. Egy kapilláris haemoglobin ArC-mérővel lettünk gazdagabbak,  amellyel egy fájdalmas beavatkozást tudunk helyettesíteni vénás vérvétel helyett – jó anyagcsere státuszú gyermeknél – tudjuk követni az anyagcsere állapotát, a beállítást, illetve, hogy milyen állapotban van a gyermek – tájékoztatott Dr. Kolozsi Anita, a Békés Vármegyei Központi Kórház Csecsemő- és gyermekosztályának békéscsabai részlegvezető főorvosa.

11 éve zajlik Magyarországon jótékonysági vadászat ebből az utolsó öt év országos szintű, azóta vannak kapcsolatban a békéscsabai tagintézménnyel és az idei évtől kapcsolódik ehhez a programhoz Gyula. A jótékonysági vadászatot szervező nonprofit kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az idei két adománnyal együtt mintegy 5,1 millió forint értékű támogatást tudtak adni úgynevezett hiánypótló orvosi eszközök beszerzésére Békés vármegyében.

– Az országos játékonysági vadászatról fontos tudni, hogy több mint 221 millió forinttal támogatta az elmúlt években a magyar egészségügyet. Magyarország legszélesebb körre ható, karitatív programjává vált, több mint 185 ezer beteg gyerek gyógyulásához járult hozzá, és megközelítőleg 400 darab vadonatúj, innovatív orvosi eszköz adományozása történt a nonprofit szervezet által –  foglalta össze a több mint egy évtizedes karitatív vadászat eredményeit Fejes László. Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: rendkívül büszkék a békés vármegyei vadásztársaikra, és arra a három társaságra: a köröstarcsai Petőfi, – a vármegyei stratégiai partnerünk – a nagybánhegyesi Turul és a gyulai Pejrét Vadásztársaságra, akik a program megszervezéséhez és lebonyolításához hozzájárultak. Az utóbbi teljes egészében a gyulai gyermekosztály támogatására ajánlotta fel a jótékonysági vadászat bevételét.

A 2023-as jótékonysági vadászat bevételéből beszerzett két modern egészségügyi berendezés átadóján Dr. Becsei László a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa is kifejezte az adományozók felé köszönetét, hogy idén az intézmény mindkét gyermekosztályát támogatni tudták.

Galéria

További programok »

FEL