1,4 millió forintot adományoztak a békéscsabai kórház gyermekosztálya részére

2023. március 17. 14:07 | Papp Ádám Sándor

Harmadik alkalommal hívta életre az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete tavaly jótékonysági bálját, melynek bevételét a Békés Vármegyei Központi Kórház részére ajánlottak fel. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Juhász Zoltán, a civil szervezet elnöke pénteken délelőtt adták át az 1,4 millió forint adományt a dr. Réthy Pál Tagkórház Gyermekgyógyászati részlege számára.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete első két báljának bevételét a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Gyermekgyógyászati osztálya számára ajánlotta fel, az összegből több fejlesztést végeztek. Idén az összegyűlt 1,4 millió forintot a dr. Réthy Pál Tagkórházában működő Gyermekgyógyászati részleg fejlesztésére ajánlotta fel a civil szervezet. Az adományból az osztályon egy tornaszobát alakítanak ki, valamint különböző tornaeszközöket vásárolnak. A beruházás célja a gyermekek testi-lelki gyógyulásának mozgással történő segítése.

– A korábban anyaszállóként működő helyiségben tervezzük a tornaszoba kialakítását. Szobakerékpárt, futópadot, vibrációs trénert szereznénk be, továbbá bordásfalat, tornaszőnyegeket, gumiszalagokat, valamint különböző méretű tornalabdákat és koordináció fejlesztéséhez szükséges eszközöket. Célunk az, hogy megismertessük és megszerettessük a mozgás örömét nem csupán a bent fekvő gyermekekkel, hanem a velük együtt érkező szülőkkel is és az is fontos, hogy itt az osztályon elindulhasson a súlycsökkenés és egy egészségesebb életmód felé tereljük a kis pácienseinket – fogalmazott dr. Kolozsi Anita, gyermekendokrinológus adjunktus, a békéscsabai kórház gyermekosztályának vezetője.

Az 1,4 millió forint támogatást Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke adta át dr. Becsei László főigazgató főorvos és dr. Kolozsi Anita, osztályvezető részére.

– Osztályaink működéséhez a feltételek adottak, ugyanakkor az osztályvezetők, a szakmai vezetés révén számtalan új, a gyógyítást szolgáló megoldás körvonalazódik, amelyekhez ezen adományok nagyon jó célt szolgálnak. A békéscsabai gyermekosztályon egy olyan tornaterem kialakítását tervezi osztályvezető asszony, amelyben elsősorban az itt fekvő gyermekek, vagy az ambulanciára érkező gyermekek egészségét tudjuk tovább védeni és megfelelő testmozgási kultúra kialakításával tudjuk a gyógyítást tovább segíteni – emelte ki dr. Becsei László.

Juhász Zoltán, a civil szervezet elnöke arról beszélt, hogy egyesületük immár 12 éves múltra tekint vissza és elmesélte a jelenlévőknek személyes történetét, amelyet követően úgy érezte célja, hogy segítsen a gyermekosztályok számára.

– A gyerekek a jövőnk, így egyesületünk fontosnak tartja a fiatalok támogatását. A saját kislányom 12-13 éves korában szívműtéten esett át, így én átéltem azt, hogy hat órán keresztül vártunk az intenzív osztályon, amíg újraélesztették. Ebből az élményből kiindulva úgy gondoltam, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a gyermekosztályra kerülő fiatalok és szüleik úgy érezzék, hogy biztos körülmények között vannak és olyan felszereltség van, amely biztosíték a gyógyulásra – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

Galéria

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL