A negyedik forduló nyertesei a napokban vehették át díjaikat a médiacentrum szerkesztőségében.
A megmérettetés szeptemberi első helyezettje dr. Bozó Dóra elmondta, hogy egy diós répatortával készült a versenyre. Külön figyelmet fordított a torta édesítésére, amelyhez kistermelői mézet használt fel.
– Az otthon főzött ételek egészségesebbek, mint a boltban megvásárolható késztermékek, ezért fontosnak tartom, hogy minél többet főzzünk, süssünk otthon. A pályázat nagyon szimpatikus volt számomra, teljes mértékben tudok vele azonosulni –fogalmazott a versenyző.
Illés Jánosné máglyarakást készített a Van sütnivalónk pályázat kiírására, amivel sikerült a dobogó második helyét elnyernie. Sóváriné Hajdu Erika a verseny harmadik helyezettje elmondta, hogy macaronnal készült, ezt rendszeresen készít ajándékba is, és rendszerint fehér csokis ganache-val tölt meg. Kokavecz Julianna különdíjas úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen süt saját kovásszal készült kenyeret, amelynek jók az élettani hatásai, és a glikémiás indexe is jobb, mint az élesztősé.
A Prohászka Béla, a verseny fővédnöke úgy fogalmazott: a beküldött munkák teljesen megfeleltek a versenykiírásnak. A versenyzők komolyan vették azt, hogy helyi alapanyagokból dolgozzanak, amit a recepteknél ki is emeltek.
A pályázat lesz még egy döntő fordulója, ahol az eddigi díjazottak készítik el az ételeiket, amelyeket több tagú szakmai zsűri bírál el.
A pályázat támpogatói: a Szőke és Társai Kft., a Famíliatészta Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Makai - Gazsi Dinnye, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéscsabai Médiacentrum.