Újra lesz szóbeli érettségi

2022. február 16. 14:12 | Vári Bianka

Két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt csak írásban adtak számot tudásukról a végzős középiskolások, idén azonban visszaállhat a korábbi rend.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint jelenleg nincsenek érvényben olyan rendkívüli szabályok, melyek miatt ne lehetne megtartani a szóbeli érettségi vizsgákat. A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint az oktatás szempontjából az a legjobb, amikor a normálistól nem eltérő állapot szerint zajlik az élet: jelenléti munka folyik és így történnek a vizsgák is. Mucsi Balázs kiemelte, hogy a koronavírus járvány ugyan felborította a korábbi komfortunkat, azonban az elmúlt hónapok tapasztalata az, hogy mindenki megfelelően alkalmazkodott a helyzethez.

– A felkészülés szepontjából zavartalan évet tudhatunk magunk mögött. Azt gondolom, hogy a diákok a felkészítés és a felkészültség szempontjából a szakképzési centrumban megkaptak mindent. Ily módon az érettségi vagy szakmai vizsgákat megfelelő körülmények között, a normális menetrend szerint az idei évben  is megszervezhetjük - fogalmazott a főigazgató.

 

 

Különleges helyzetbe kerültek a végzős tanulók, hiszen tanulmányaik közel két évét online oktatásban töltötték. Ettől a tanévtől azonban visszaállt a korábbi rend, és jelenléti tanításban volt részük. Karantént, illetve távoktatást csupán lokálisan, egy-egy osztálynak rendeltek el, rövid időre. A Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium egyik végzős tanulója szerint a tanárok mindent megtettek azért, hogy jól felkészítsék a tanulókat a tavaszi vizsgákra.

– Az első, rövidebb online oktatás egy kicsit kaotikusabb volt, a másodikhoz már az első tapasztalataival állt hozzá mindenki. Ennek megfelelően is készültünk. Az anyagokat megkaptuk, az órákat sikerült megtartani, viszont azért vannak olyan témák, amelyeket jobb lett volna jelenléti oktatásban átvenni, ezek inkább a gyakorlatiasabb dolgok. Ezeket most van lehetőségünk pótolni, átismételni - mondta Németh Regina.

 

 

A végzős tanuló hozzátette, azzal, hogy az írásbeli és a szóbeli érettségiket is megtartják, a diákok egyenlőbb esélyekkel indulhatnak, hiszen van, akinek az írásbeli, míg másoknak a verbális készségei jobbak. 

Az intézmény egyik magyar tanárja oktatóként, illetve a diákok érdekeit nézve is fontosnak tartja a szóbeli érettségit. Mint ahogy Szilágyi László mondta: 2005-től a kétszintű érettségi rendszer úgy épül föl, hogy az magában foglalja mindkét vizsgatípust.

 

 

Az írásbelihez a szóbeli szorosan hozzátartozik. Tizennyolc évesen ez az első komoly megmérettetése a tanulónak, ez fontos lehet mind a későbbi vizsgázás szempontjából is, másfelől a szóbelin kapott pontszámok korrigálhatják az esetlegesen rosszul sikerült írásbelit, emelhetik a pontszámot, amely a felvételin jól jöhet a diákoknak – fogalmazott.

A tavaszi érettségiket idén is szigorú járványügyi szabályok szerint szervezik, ennek értelmében tartani kell majd a távolságot, a maszkviselést azonban központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák maguk dönthetnek.

 

További programok »

FEL