Új Védőnői Centrum épül Békéscsabán

2017. október 2. 10:01 | Szabó Rita

150 millió forintból épül új Védőnői Centrum Békéscsabán. Az egészségügyi alapellátó-rendszer fejlesztése az intézmény szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését célozza meg, ezáltal új tanácsadó helyiségek és nőgyógyászati vizsgálóhelyiség is létesül többek között a beruházás során. 

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. által benyújtott TOP-6.6.1-16. kódszámú pályázat sikerességéről adott tájékoztatást a Békéscsabai Fidesz Frakció.  A projektben új Védőnői Centrum létesül a Dedinszky utca 14. szám alatt.

A védőnői szolgálat munkatársainak helyet adó, jelenlegi Védőnői Centrum a Békés Megyei Központi Kórház (Réthy Pál Kórház) békéscsabai területén lett kialakítva. A jelenlegi Védőnői Centrum nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a két tanácsadásra használt helyiség folyamatosan foglalt. Nem alkalmas a hely közösségi programok tartására, azokat más intézménybe kihelyezve kell megoldani. Nincs babakocsi tároló és a szolgálati kerékpárokat sem lehet tárolni. Az új Védőnői Centrum megoldja a fent említett problémákat és a szolgálat rendeletekben előírt működését.

A projekt során 3 db tanácsadó helyiség, multifunkcionális terem és a hozzájuk tartozó váró, mellékhelyiségek, pelenkázó létesül. Továbbá kialakítanak egy babakocsi tárolót és nőgyógyászati vizsgálóhelyiséget önálló váróval. A védőnői dolgozóegységben mintegy 15 munkahely elhelyezésére alkalmas dolgozószoba is létesül. Az épület akadálymentesen használható, a megközelítést az udvarról induló rámpa és lépcső biztosítja. Az épületben az energetikai korszerűsítés és az elektromos hálózat felújítása is megvalósul.

Herczeg Tamás, a Fidesz frakcióvezető helyettese elmondta: közel 10 éves terve valósul meg a védőnőknek, az önkormányzatnak és azoknak, akik igénybe veszik a védőnői szolgálatot. Az eddigi két férőhelyiség, amelyben a tanácsadások zajlottak, kevésnek bizonyult, így kiváltképp indolt volt az új Védőnői Centrum létrehozása.

A beruházás 150 millió forintból valósul meg, a befejezés határideje 2019. május 31.  Dr. Sódar Anita beszámolt arról, hogy a pályázat jelenleg az engedélyeztetés folyamatban van és, hogy a végleges terveket 2018. március 31-ére kell elkészíteni.

 

 

További programok »

FEL