Átadták a felújított idősek klubját Gerlán

2019. február 22. 16:37 | Gyemendi Réka

Pénteken tartották a Jázmin Utcai Idősek Klubjának ünnepélyes átadóját Gerlán. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával százmillió forintból három idősek klubja újulhatott meg, ezek egyike a gerlai intézmény.

 

 

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője a projekt részleteit ismertette. Elmondta, hogy a pályázat során 100 millió forint keretösszeg állt az önkormányzat rendelkezésére három klub felújítására: a mezőmegyeri Kossuth Utcai Idősek Klubjára, a Mokryn található idősek klubjára, valamint a gerlai Jázmin utcai klubra.

– A Jázmin Utcai Idősek Klubjára a város bruttó 24 millió forintot költött. A rekonstrukciós munkálatokat egy békéscsabai székhelyű kivitelező végezte. A legfontosabb munka az akadálymentesítés volt: akadálymentes bejáratot illetve rámpát építettek ki. Az épület teljes körű energetikai korszerűsítésen esett át, és megtörtént az épületbelső felújítása is. Megújult a burkolat, kicserélték a nyílászárókat és szebb is lett az épület – ismertette a cégvezető.

Szarvas Péter úgy fogalmazott: a Jázmin Utcai Idősek Klubjának a felújítása szimbolikus jelentőségű.

– Korábban sokszor kapott a városvezetés olyan kritikát, hogy amikor fejlesztésekről van szó, többnyire csak a városközponttal törődik. A gerlai idősek klubjának a felújítása és sok más egyéb városi fejlesztés is azt mutatja, hogy a külső városrészben élőkre is fokozottan figyelünk, fokozottan törődünk az ő igényeikkel is. Gerlán nem ez az egyetlen beruházás, hiszen a Wenckheim kerékpárút Gerlát érintő nyomvonalának részei is elindulnak idén. A Dobozi úton lévő kerékpárutat is megújítja a város, a gerlai óvodában sportpályát fogunk építeni, továbbá nemrég született egy közgyűlési döntés, miszerint a városrész központjában egy teljesen új játszótér is épül – hangsúlyozta a városvezető.

 

Kép: Tóth Áron

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy  aki korábban járt az épületben látja, mennyire megszépült az idősek klubja.

– A gerlai idős-ellátásnak ez a bázisa. Itt működik a klub, itt zajlik az étkeztetés, és ez házigondozás centruma. Az épületben a gépészeti beavatkozásokon, külső szigetelésen túl egy pihenőszobát is kialakítottak – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Az intézémény vezetője arról beszélt, hogy az idősek klubja már nagyon régóta működik, naponta 20-30 fő veszi igénybe a szolgáltatásokat.

– Volt már kisebb-nagyobb átalakítás itt, körülbelül 10 évvel ezelőtt. A mostani felújításban a legfontosabb számunkra az energetikai korszerűsítés volt. Korábban nem voltak meg a tárgyi feltételek, mint például a pihenőszoba vagy a gazdasági bejáró, de most ez is megvalósulhatott, ami nagy örömünkre szolgál – ismertette Bátori Zsuzsanna, a a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ igazgatója.

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

FEL