Eldördült a startpisztoly: 86,4 milliárdra pályázhatnak Békés megyei települések

2021. november 11. 15:03 | Erdei-Kovács Zsolt

A közelmúltban eldördült a startpisztoly, Békés megyében is kezdetét vette a TOP Plusz megnevezésű fejlesztési program, ami országos viszonylatban 1700-1800 milliárd forint, megyei vetületben pedig 86,4 milliárd forint forrást jelent.

Ezzel összefüggésben tartottak csütörtökön, Békéscsabán információs napot, az érintettek a Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey termében tájékozódhattak.

Mint Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott: a TOP Plusz esetében egy, már meglévő program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) folytatásáról van szó, amely a települések legkönnyebben elérhető és legtöbb forráslehetőséget biztosító pályázati csomagjaként jellemezhető. Eddig összesen 546 sikeres pályázat zajlott le, illetve zajlik most is a 2014-2020 közötti költségvetési ciklus eredményeként.

– A folytatásban 86,4 milliárd forint jut Békés megyébe. Bízunk abban, hogy ahogyan az előző ciklusban 44 százalékkal, úgy majd most is legalább ilyen mértékben meg tudjuk növelni a teljesítést – mondta el Zalai Mihály. Hozzátette: mivel a program alulról épül fel, továbbra is a települések által megjelölt célokat lehet majd a rendelkezésre álló forrás segítségével megvalósítani.

 

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke nyilatkozik kollégáinknak

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke nyilatkozik kollégáinknak

 

A keret elsősorban a gazdasági infrastruktúra fejlesztését célozza, olyan ipari infrastruktúrákat szeretnének építeni, melyek vállalkozásokat vonzanak, vállalkozások bővítését teszik lehetővé, esetleg a helyi gazdaságok fejlődését eredményezheti vagy éppen a települési szolgáltatások színvonalát növelheti – sorolta a megyei önkormányzat elnöke, kiemelve: fontos szempont a munkahelyek megőrzése, valamint a települések lakosságmegőrző erejének növelése.

A Békés Megyei Kormányhivatal nagytermében polgármesterek, jegyzők, hivatali munkatársak, például fejlesztési osztályvezetők jelentek meg az információs napon. A szervezők arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy megfeleljenek a járványügyi előírásoknak, illetve eleget tegyenek a megelőzés diktálta szempontoknak, ezért az eseményen lehetőség volt online részvételre is, ezzel összesen 25 szereplő élt.

 

Az eseményt kiemelt érdeklődés övezte

Az eseményt kiemelt érdeklődés övezte

 

Zalai Mihály kérdésünkre ismertette, hogy Békéscsaba ismét külön kategóriát képvisel, azonban ez a TOP Pluszban másképpen történik, mint a TOP-ban. Korábban, 2014 és 2020 között a megyeszékhely integrált területfejlesztési programmal rendelkezett, most pedig a megyei forgatókönyvön belül szerepel Békéscsaba programja, fenntartható városfejlesztés címszó alatt.

Békéscsaba és Gyula esetében a megyei önkormányzat azt a döntést hozta, hogy a várost és a körzetet, tehát gyakorlatilag a járás településeit összefogva szükséges önálló stratégiát alkotni, s ez majd egy önálló felhívásként fog megjelenni. Várhatóan ugyanazok a fejlesztések hajthatók majd végre, de ezt közösen szükséges kidolgozni és megvalósítani, Békéscsaba és Gyula tehát úgynevezett gesztorként vesz részt ezekben a projektekben.

 

Galéria

További programok »

FEL