A Teleki utcai óvoda tornaszobájára is pályázik a békési önkormányzat

2022. február 13. 11:15 | Erdei-Kovács Zsolt

A TOP Plusz (a Terület- és Település Fejlesztési Operatív Program folytatása) kiírásban újabb három felhívás jelent meg, amelyekre pályázatot nyújtott be a békési önkormányzat, erről korábban döntött a képviselő-testület. Mint a városvezető kifejezte, minden lehetőséget megragadnak a folyamatos fejlődés biztosítására.

– A TOP Pluszban összesen nyolc kiírás, vagyis pályázati lehetőség van, ami Békés városát érintheti – fogalmazott Kálmán Tibor. A polgármester hozzátette, hármat már korábban benyújtottak, ötnek pedig zajlik az előkészítése. – Hatalmas lehetőségről van szó, amelyet tíz körömmel meg kell ragadnunk – hangsúlyozta.

Azt is elmondta, hogy ami a város arculatához, az előzetes tervekhez kapcsolódik, arra mindenképpen rá kell startolniuk.

A település önkormányzata a Széchenyi téren található Galéria épületének fejlesztésére 431 millió forint összköltségű támogatási kérelmet nyújtott be korábban. A pályázat támogatása esetén az 1885-ben városi bérháznak épült eklektikus stílusú épület energetikai felújítása történhet meg. További 120 millió forintra pályáznak a Teleki Utcai Tagóvoda tornaszobával, fejlesztő helyiségekkel, parkolókkal való bővítésére.

Liptákné Öreg Anikó, a Teleki utcai Tagóvoda vezetője - Fotó: Rusz Richárd/behir.hu

 

Liptákné Öreg Anikó, a Teleki utcai Tagovóda vezetője kérdésünkre ismertette, hogy jelenleg három csoportban összesen 60 gyermeket nevelnek. Egy-egy csoporthoz azonos életkorú csöppségek tartoznak, és bár van tornaszobájuk, de az nem felel meg az elvárható követelményeknek. Műemléki épületben van, nedvesedik a fala és többnyire dohos a levegője. Emellett az is gondot jelent, hogy a helyiség kétosztatú és ez megnehezíti a gyerekek mozgásigényének kielégítését.

A harmadik, egyben legnagyobb mértékű fejlesztésre irányuló kérelem elfogadásával, hozzávetőlegesen 923 millió forint összegű támogatásból megvalósulhat a Május 1. park rendezése is, a Múzeum téri szökőkút felújítása és a térfigyelő kamerarendszer bővítése. Az elnyerhető forrás lehetőséget biztosít még csapadékvíz-elvezetésre, kerékpárút-fejlesztésre és az Integrált Településfejlesztési Stratégia, valamint az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv elkészítésére is.

Kálmán Tibor polgármester mindent megtesz azért, hogy a fejlődés folyamatos legyen - Fotó: Rusz Richárd/behir.hu

 

Felmerült a belterületi utak felújítása, valamint a városi járdahálózat bővítése is. A gazdaságfejlesztési pályázat mellett természetesen a turizmus is terítékre kerül Mindent egybevetve megközelítőleg 3,5 milliárd forint (a benyújtottak mintegy 1,5 milliárd forintot jelentenek, a fennmaradó öt pályázat pedig mintegy 2 milliárd forintot jelen) fejlesztési forrásra pályázik a békési önkormányzat.

Fontos tudni, hogy a TOP Pluszban elnyerhető összegek vissza nem térítendő támogatásként szolgálhatják majd a város fejlődését.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL