Több mint félmilliárd forintból új református óvoda épül Békésen

2021. szeptember 2. 17:27 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békési Református Egyházközség új óvoda építését kezdte meg Békésen, a Fábián utcában. A beruházás állami támogatás mellett az Országos Óvoda Program részeként 514 millió 680 ezer forintból valósul meg. A 878 négyzetméteres épületben négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára.

A beruházással kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak az építkezés helyszínén, ahol Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a családtámogatási rendszer eredményeként sokkal nagyobb a hajlandóság a fiatalokban arra, hogy összeházasodjanak és gyermeket vállaljanak. Ismertette, 2010. óta országos szinten megduplázódott a házasságkötések száma és emellett a válások száma örvendetes módon kétharmadával csökkent. A Békés megyei adatokat részletezve azt mondta, hogy nálunk másfélszeresével nőtt a házasságkötések száma, aminek folyományaként több gyermek születik.

– A felcseperedő gyermekeknek szükséges megfelelő infrastruktúrát biztosítani, ezért indultak el olyan programok is, amelyek bölcsőde- és óvodaépítéseket, iskolafelújításokat és építéseket céloztak meg – fejtette ki Dankó Béla. A képviselő emlékeztetett, amellett, hogy az állami és önkormányzati fenntartású intézmények építése és felújítása zajlott, ezzel párhuzamosan az egyház egyre inkább bekapcsolódott a feladatok ellátásába. Mára odáig jutottunk, hogy az egyházi fenntartású intézmények aránya 1 százalékról 15 százalékra emelkedett, s már 240 ezer feletti azon diákoknak a száma, akik ebben a rendszerben tanulhatnak.

Külön program indult el, ami a református egyház óvodáit célozta meg, amire az állam összesen 35 milliárd forintot biztosított. Mindent egybevetve 49 óvoda épülhet és 17 újulhat meg. Az építés mellett az is kiemelt fontossággal bír, hogy ez a program új munkahelyeket teremt. Összesen 354 új munkahelyről van szó, amiből nagyjából 150-200 a pedagógus státusz. – Nem csupán a gyermekeknek teremtünk tehát megfelelő körülményeket, hanem új munkahelyek is létrejönnek – hangsúlyozta az országülési képviselő, aki külön köszönetet mondott a református egyház munkatársainak munkájáért, ami, mint mondta, egyre fontosabbá válik.

Dankó Béla: külön köszönet illeti a református egyház munkatársait

 

Mucsi András, a békési református egyházközség presbitere és iskolaügyi gondnoka úgy fogalmazott, több évet vártak arra, hogy elkezdődhessen a munka, ez idén júliusban történt meg és jövő augusztusban fejeződhet be. Ezt azt is jelenti, hogy az intézmény a következő év szeptemberétől már meg is kezdheti a nevelési tevékenységet. A városban - a felsőoktatást leszámítva - különféle fokú, református egyházi fenntartásban lévő oktatási intézmények állnak rendelkezésre, az óvodától egészen az érettségiig, illetve a szakma megszerzéséig. Az óvodát tíz évvel ezelőtt vette át az egyházközség, de például a Szegedi Kis István által 1552-ben alapított gimnázium idén már 470 éves.

Katona Gyula, a békési református egyházközség lelkipásztora, esperes kérdésünkre azt emelte ki, hogy az egyház a történelem során mindig is kivette a részét az oktatásban-nevelésben. – Sőt, mindez eredetileg egyházi feladat volt, hiszen kizárólag egyházi oktatási intézmények, iskolák működtek – mondta, részletezve: reformátusként csaknem fél évezredes hagyományokkal rendelkezünk, de mint keresztyén közösség ezeréves múlttal bírunk, hiszen nagyjából 1000-1100 éves a magyar iskola, mégpedig a keresztény alapítású iskola. Az egyháznak a küldetéséhez hozzátartozik az ifjúság nevelése, tanítása, amire bennünket krisztusi parancs is kötelez, tehát egészen egyszerűen része az életünknek és semmi különleges nincs ebben – összegzett végül.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL